Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/12736 E. 2014/8211 K. 15.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/12736
KARAR NO : 2014/8211
KARAR TARİHİ : 15.04.2014

MAHKEMESİ : Edirne İş Mahkemesi
TARİHİ : 31/01/2013
NUMARASI : 2012/121-2013/50

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı Sağlık Bakanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, asıl işveren olan davalı Sağlık Bakanlığına ait işyerinde, alt işveren olan davalı şirkete bağlı olarak çalıştığını, iş sözleşmesini emeklilik nedeni ile feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile yıllık izin ücret alacağının tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı Sağlık Bakanlığı vekili, müvekkilinin ihale makamı olduğunu savunarak, davanın pasif husumet yokluğu nedeni ile reddini istemiştir.
Davalı N. temizlik Gayrimenkul Danışmanlık ve Teknik Servis Ltd. Şti. Davaya cevap vermemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, emeklilik nedeni ile iş sözleşmesini fesheden davacının kıdem tazminatına hak kazandığı, asıl işveren olan davalı Sağlık Bakanlığının, diğer davalı ile birlikte işçilik alacaklarından sorumlu olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı Sağlık Bakanlığı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı Sağlık Bakanlığının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında uyuşmazlık davacı işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Somut olayda, davacı dava dilekçesinde 2008 yılına kadar olan çalışma döneminde yıllık izinlerinin kullandırılmadığını beyan ederek bu döneme ilişkin yıllık izin ücret alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Hükme esas alman bilirkişi raporunda, davacının 2003-2011 yılları arasında gerçekleşen tüm çalışma süresi boyunca yıllık izinlerinin kullandırılmadığı kabul edilerek hesaplama yapılmıştır. Dava dilekçesi içeriği ile işçinin 2008 yılı sonrasında yıllık izinlerin kullandığı sabit olduğundan, hatalı bilirkişi raporu doğrultusunda hüküm kurulması, taleple bağlılık kuralına aykırı ve isabetsizdir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, 15.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.