YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/11749
KARAR NO : 2014/12859
KARAR TARİHİ : 14.05.2014
MAHKEMESİ : Kadınhanı Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/09/2012
NUMARASI : 2011/60-2012/173
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde mağaza sorumlusu olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini, alacak ve tazminatlarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile ihbar tazminatı farkı ve fazla çalışma ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı vekili, iş sözleşmesinin geçerli sebeplerle feshedildiğini, tazminatlarının ödendiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, bilirkişi raporu doğrultusunda,iş sözleşmesinin işverence haklı sebeple feshedildiği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı kanuni süresi içinde davacı temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında, iş sözleşmesinin işverence haklı sebeple feshedilip feshedilmediği ve düzenlenen ibranamenin geçerliliği olup olmadığı uyuşmazlık konusudur.
Dosya içeriğinden, davacının davalıya ait işyerinde 19.01.2006-08.09.2009 tarihleri arasında üç yıl, yedi ay, yirmi gün süreyle mağaza sorumlusu ve yardımcısı olarak işyeri kayıtlarına göre en son net (asgari geçim indirimi hariç) 1.071.00.TL, (brüt 1.464,56 TL ) ücretle çalıştığı, iş sözleşmesinin işverence, “davacının şirkete ait işyerinde mağaza sorumlu yardımcısı olarak çalışmakta iken, 03.09.2009 tarihinde dışardan üç erkek arkadaşını depo kapısından içeri aldığı ve mağaza kapandıktan sonra da onlarla depo bölümünde konuşmaya devam ettiği, görevini bıraktığı, bu davranışı sebebiyle mesai arkadaşının işten geç çıkmasına sebebiyet verdiği, mağazadaki diğer çalışan mesai arkadaşlarınızı tehdit ettiği sebepleriyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17-18-19. maddelerince 08.09.2009 tarihinden itibaren geçerli sebeplerle feshedildiği,” 08.09.2009 tarihli ibranamede, “fesih bildirgesindeki olaylar tekrar edilerek, davacının, hizmet süresine göre hak kazanmış olduğu 4.419,49 TL kıdem tazminatının ve 1.811,21 TL ihbar tazminatının tamamını eksiksiz olarak aldığı, bilcümle ücretlerini tam olarak aldığı, kıdem, ihbar ve kötüniyet tazminatı ve sair her hangi bir tazminat alacağı kalmadığı, ücret, fazla sürelerle çalışma ücreti ve zammı, fazla mesai ücreti ve zammı, hafta tatili ve resmi tatil ücreti ve zammı, prim, ikramiye ve bunun gibi ücret mahiyetinde her hangi bir alacağı kalmadığı, yıllık ücretli izin hakkı ve ücreti olmadığı, akdi, kanuni, maddi ve manevi hiçbir alacağı kalmadığı,…” hususları belirtilerek davacının işvereni ibra ettiği anlaşılmıştır.
Somut olayda, iş sözleşmesinin işverence 4857 sayılı Kanun’un 17-18-19. maddelerince geçerli sebeple feshedildiği, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı ortadadır. Mahkemece, iş sözleşmesinin işverence haklı sebeple feshedildiği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddedilmesi doğru olmamıştır. Hal böyle ol unca, ibranamenin makbuz niteliğinde olduğu kabul edilerek, davacının kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının hesaplanması ve ibranamede işverence ödendiği belirtilen kıdem ve ihbar tazminatı miktarı faizleriyle birlikte bulunacak alacak miktarlarından mahsup edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.