Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/11003 E. 2014/12972 K. 15.05.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/11003
KARAR NO : 2014/12972
KARAR TARİHİ : 15.05.2014

MAHKEMESİ : İstanbul 3. İş Mahkemesi
TARİHİ : 20/03/2013
NUMARASI : 2011/511-2013/240

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini emekli olması sebebi ile sona erdirdiğini belirterek kıdem tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
Somut olayda, davacının çalıştığı dönem boyunca farklı görevler icra ettiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacının yaptığı farklı görevler ve zamanlarda çalışma düzeninin nasıl olduğu, çalışma saatlerini işverenin belirleyip belirlemediği taraflardan ve taraf şahitlerinden yeniden sorularak her bir dönem ayrı ayrı açıklığa kavuşturulmalıdır. Nitekim, her bir dönemin çalışma şartları ve saatlerine göre fazla mesai alacağı yönünden tekrardan bir değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca davacının mağaza müdürüyken imzaladığı iş sözleşmesinde yer alan yılda 270 saatin ücrete dahil olduğu şeklindeki düzenlemenin fazla mesai hesabında dikkate alınmaması da hatalıdır.
3-Taraflar arasındaki bir diğer uyuşmazlık, davacının hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarına hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının gösterdiği şahit anlatımlarına göre hesaplama yapılmış ise de yapılan araştırma karar verilmeye yeterli değildir. Taraf şahitleri yeniden dinlenerek çalışanlara haftanın herhangi bir günü hafta tatili kullandırılıp kullandırılmadığı ve ulusal bayram, genel tatillerde çalışma olup olmadığı açıklattırıldıktan sonra sonuca gidilmesi gerekirken eksik araştırmaya dayalı hüküm kurulması isabetsizdir.
Mahkemece yukarıda belirtilen hususlar gözetilmeden eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.05.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.