Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2013/10521 E. 2014/11344 K. 05.05.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/10521
KARAR NO : 2014/11344
KARAR TARİHİ : 05.05.2014

MAHKEMESİ : Bakırköy 3. İş Mahkemesi
TARİHİ : 15/02/2013
NUMARASI : 2010/655-2013/80

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesini fazla çalışma ve genel tatil çalışması ücretlerinin ödenmemesi sebebi ile haklı olarak feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının mazeretsiz olarak işe devamsızlık yapması sebebiyle haklı olarak iş sözleşmesinin feshedildiğini ve davacı ile davalı arasında imzalanan iş sözleşmesine göre fazla çalışmanın ücrete dahil olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacı işçinin fazla çalışma alacağının hesaplanması hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönündeki kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir. Dairemiz, ikiyüzyetmiş saatle sınırlı olarak sözkonusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir.
Dosyada mevcut iş sözleşmesinde, fazla çalışma ücretinin ücrete dahil edilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre yıllık ikiyüzyetmiş saat fazla çalışma süresinin hesaplamalardan mahsup edilmesi gerektiği düşünülmeden, tamamının hüküm altına alınması isabetli olmamıştır.
Dosya içerisinde bulunan ve davacı tarafından imzalı talep formu ile fazla mesaiye istinaden talep edilen izin günleri de fazla çalışma hesabından mahsup edilmelidir. Bu yönler gözetilmeden sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.05.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.