Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2012/25270 E. 2013/15076 K. 21.06.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/25270
KARAR NO : 2013/15076
KARAR TARİHİ : 21.06.2013

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, kıdem ve kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta sonu çalışma ücreti ve ulusal bayram genel tatil ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak fesih edildiğini ileri sürerek, kıdem ve kötü niyet tazminatları ile fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Davacının 13.06.2006 tarihli dava dilekçesi ile İstanbul 7. İş Mahkemesinde dava açtığı, yapılan yargılama sırasında davalı vekilince yapılan yetki itirazı üzerine, 06.03.2007 tarihli kararla, Beyoğlu İş Mahkemesinin yetkili olduğundan bahisle yetkisizlik kararı verildiği ve bu kararın taraflarca temyiz edilmeksizin kesinleştiği uyuşmazlık konusu değildir.
Uyuşmazlık, yetkisizlik kararının kesinleşmesini takiben, yürürlükten kalkan ancak, olay tarihinde yürürlükte bulunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 193/son maddesi gereğince, süresi içerisinde dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesinin taraflarca istenip istenmediği noktasındadır.
Yürürlükten kalkan ancak, olay tarihinde yürürlükte bulunan 1086 sayılı Kanun’un 193. maddesindeki düzenlemeye göre, “görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur. Her iki
hâlde kararın kesinleşmesi tarihinden itibaren on gün içinde yeniden dilekçe verilmesi veya yeniden çağrı kâğıdı tebliğ ettirilmesi gerekir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır.
Kanunda belirtilen ayrık hükümler saklıdır.” Yürürlükte bulunan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20. maddesindeki düzenleme de aynı doğrultuda olup, görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise bu tarihten, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Somut olayda, İstanbul 7. İş Mahkemesinin 06.03.2007 tarihli yetkisizlik kararı taraf vekillerine tefhim olunmuştur. Yetkisizlik kararına yönelik temyiz başvurusu yoktur. 14.03.2007 günü yasanın öngördüğü temyiz süresi sona ermiş ve karar 15.03.2007 tarihinde kesinleşmiştir. Davacı vekili, 28.03.2007 havale tarihli dilekçe ile dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini istemiştir. Öte yandan, temyiz süresinin son bulduğu ve kararın kesinleştiği 15.03.2007 tarihinden itibaren 1086 sayılı Kanun’un 193/3. maddesindeki 10 günlük başvuru süresinin 26.03.2007 (Pazartesi) günü sona erdiği açık ve seçiktir. Hal Böyle olunca, süresi içerisinde yetkili mahkemeye başvurulmadığının kabulü ile 1086 sayılı Kanun’un 193/son maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmek gerekirken işin esasına girilerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.