YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/16124
KARAR NO : 2012/20201
KARAR TARİHİ : 28.09.2012
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazimatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin davalı … Genel Müdürlüğünün yardımcı işlerini üstlenen diğer davalı şirketin işçisi olarak çalışmakta iken, iş sözleşmesinin feshi üzerine açtıkları dava sonucunda feshin geçersizliğine karar verildiğini, süresi içinde yaptığı başvuruya rağmen işe başlatılmadığını … sürerek işe başlatmama tazminatı, boşta geçen süre ücreti ile birlikte ihbar ve kıdem tazminatının davalılardan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesi isteğinde bulunmuştur.
Davalı … Genel Müdürlüğü vekili, davacının alt işveren olan diğer davalı şirketin işçisi olduğunu, alt işveren tarafından davet edilmesine rağmen işe başlamadığını, başvurusunun süresinde yapılmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Davalı … Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti. vekili, davacının başvurduğu tarihte …’da işyerlerinin bulunmadığını, zorunlu olarak davet edildiği …’daki işyerine gitmemek suretiyle işe başlatılma başvurusunda samimi olmadığını gösterdiğini, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece davacının işe başlamak üzere davet edildiği …’daki işyerinin davacının eski işyeri olmadığı, … dışında bir işyeri olduğu, işe iade davasında bu durumun değerlendirilerek işverenin nakil gerekçesinin yerinde bulunmadığı, davacının bu nedenle işe başlamamasının haklı sebebe dayandığı gerekçesi ile isteğin kabulüne karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesinin 5. fıkrasına göre, işçi kesinleşen mahkeme kararının kendisine tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. Aksi halde işverence yapılan fesih geçeri bir feshin sonuçlarını doğurur. Aynı maddede işverenin de işe iade için başvuran işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorunda olduğu belirtilmiştir.
Somut olayda, davacının feshin geçersizliğine karar verilmesi istemiyle açtığı davanın lehine sonuçlandığı ve kararın kesinleştiği tartışmasızdır. Davacının kesinleşen kararın kendisine tebliğinden sonra işe başlatılmak için süresi içinde başvurusunu yaptığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Davalı … Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti. işe başlatılma başvurusunun tebliğinden sonra bir aylık süre içinde gönderdiği ihtarname ile İstanbul’da herhangi bir işyerlerinin bulunmadığı belirtilerek iş sözleşmesinin 4. maddesi gereğince… Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğü Genel Temizlik Hizmetleri işyerinde işe başlaması gerektiği belirtilmiştir. Davacı vekili gönderdiği cevabi ihtarnamede bildirilen işyerinin müvekkilinin eski işyeri olmadığını, işe iade kararı gereğince müvekkilinin …’a bağlı işyerlerinden birinde işe başlatılmalarını istemiştir.
İşçinin işe başlatılma başvurusu ile işverenin işe daveti ciddi ve samimi olmalıdır. İşverenin işe başlatma amacı olmadığı halde, sırf başlatılmamaya bağlı mali sonuçların doğmasını engellemek için yaptığı …, “ciddi ve samimi olma” unsurlarını taşımaması nedeniyle gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez. Öte yandan, işe davet sırasında daha önceki işyerinin kesin ve sürekli olarak kapanmış olması halinde davacının varsa diğer işyerlerine davet edilmesi gerekir.
Davalı işveren, davacının daha önce çalıştığı işyerinin kapandığını, bu sebeple…’daki işyerine davet edildiğini … sürdüğüne göre öncelikle İstanbul’daki işyerinin kesin ve sürekli biçimde kapatılıp kapatılmadığı açıklığa kavuşturulmalı, daha sonra davalı işverence yapılan davetin samimi olup olmadığının belirlenmesi için davalı … Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti’nin… dışında ülke genelinde ve özellikle İstanbul’da başka işyerinin bulunup bulunmadığı, Zonguldak’ta bulunan işyerinde çalışma imkânının mevcut olup olmadığı araştırılmalıdır. Davetin samimi olduğu sonucuna varıldığı takdirde işe başlatmama tazminatı isteği reddedilmeli, aksi takdirde şimdiki gibi hüküm kurulmalıdır. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
Kabule göre de, davacının … şirketinin alt işvereni konumundaki şirketlerin işçisi olarak çalıştığı dönemlere ilişkin bu işverenlerce kıdem tazminatı ödemesi yapılıp yapılmadığı araştırılmadan karar verilmesi ve davacının, davalı işverence işe başlatılmadığı tarih fesih tarihi olmakla, kıdem tazminatı bakımından faiz başlangıcı da, işçinin işe alınmayacağının açıklandığı 06.12.2008 tarihi olmakla faizin bu tarihten itibaren başlatılması gerekirken 08.02.2007 tarihinden itibaren faize hükmedilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.09.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.