Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2011/9954 E. 2011/3396 K. 25.10.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/9954
KARAR NO : 2011/3396
KARAR TARİHİ : 25.10.2011

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, davacının işyerinde davalı işverenin davalının davacı üzerinde baskı kurarak davacıdan aldığı yok hükmündeki dilekçeyi işleme koyduğunu belirterek feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine ve buna bağlı feri haklara hükmedilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde, davacının 20/05/2009 tarihinde verdiği dilekçesi ile 15/01/2010 tarihinden itibaren emekli olmak istediğini ve davalının gerekli işlemleri usulüne uygun olarak tamamlandığını belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davacının emeklilik dilekçesi üzerine sona erdirdiği ve davalı tarafın haksız fesih işleminin söz konusu olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı işçinin davalı kuruma verdiği 20.05.2009 günlü dilekçe ile 15.01.2010 günü itibariyle emekliye ayrılmak istediğine ilişkin verdiği dilekçe üzerine davacının emeklilik nedeni ile işyerinden ayrıldığı anlaşılmaktadır. Yine davacının 04.01.2010 günlü dilekçe ile davalı işyerine verdiği 20.05.2009 günlü emekliliğinin başlatılmasına ilişkin dilekçenin çocuklarının eğitiminin devam ettiğini bu nedenle emeklilik dilekçesinin işleme konulmamasını istemiştir. Dosya içeriğinden davacı tarafından yaklaşık 8 ay önce verilen emeklilik dilekçesinin serbest irade ile verilmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının emeklilik iradesi olmadan alınan emeklilik dilekçesi işleme konulmak suretiyle yapılan fesih geçerli bir fesih olarak değerlendirilemez. Bu durumda davanın kabulü yerine yazılı şekilde serbest irade ile verilmeyen emeklilik dilekçesine değer verilerek reddine karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1.Yerel mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yapmış olduğu 87.00 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, 25.10.2011 günü oybirliği ile kesin olarak karar verildi.