Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2011/16569 E. 2012/9111 K. 08.05.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/16569
KARAR NO : 2012/9111
KARAR TARİHİ : 08.05.2012

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; işin mahiyeti itibarıyla duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, davalıya ait işyerinde 14.06.2003-04.05.2010 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin mesai saatlerinde müstehcen içerikli internet sitelerine girdiği gerekçesiyle işveren tarafından geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, birlik bünyesindeki ağa dahil olan bilgisayarlardan personelin kendi kullanıcı adı ve şifresi ile oturum açarak yararlanabileceğini, davacının kendisine tahsis edilen kullanıcı adı ve şifresi ile işyerindeki bilgisayardan müstehcen içerikli siteleri ziyaret ettiğini, bu tür sitelerin kullanımının iç sirküler ile yasaklandığını, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanun’un 25/II. maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan, işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi sürecine herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz.
4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Somut olayda, 05.03.2010 tarihli fesih bildiriminde davacının işyerinde kendi kullanıcı adı ve şifresi ile kullandığı bilgisayardan, gayri ahlaki ve cinsel içerikli sitelere giriş yaptığının tespit edildiği iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun’un 25/II- e maddesi gereğince 04.03.2010 tarihi itibari ile feshedildiği belirtilmiştir. Davacı fesih öncesi alınan savunmasında; kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaptığı bilgisayardan sadece tarafına gelen e-postalara baktığını, bunun dışında yasaklanmış ve gayri ahlaki bir siteye isteyerek girmediğini, e-postalarını kontrol etmek için açtığından uygun olmayan e-postalarla karşılaşınca kapattığını ama bazende ekran donması sebebi ile kapatmasının gecikmiş olabileceğini beyan etmiştir.
Dosyada mevcut; 07.02.2005, 10.09.2008 ve 01.12.2010 tarihli iç sirküler ile, mesai saatleri dahilinde, ekonomi ve birlikleri ilgilendiren yayınlar hariç olmak üzere bilgisayar ve internet aboneliğinin amacı dışında kesinlikle kullanılamayacağı, internet hizmetlerinin kullanımında azami özen gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bilgisayar kayıtları üzerinden yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda davacının kullanıcı adı ve şifresi ile şirkete ait iki bilgisayardan oyun, arkadaşlık ve erotizm içeren sitelere giriş yapıldığı belirlenmiştir.
Davacının iş amaçlı olarak kendisine tahsisi edilen kullanıcı adı ve şifresi ile şirkete ait bilgisayarları mesai saatleri içerisinde oyun, arkadaşlık ve erotizm içeren internet sitelerine girmek için kullanmasının iş yerinde olumsuzluklara yol açtığı, iş akışını bozduğu ve bu suretle iş sözleşmesini ihlal ettiği, böylece iş ilişkisinin davalı işveren tarafından sürdürülmesinin beklenmez bir hale geldiği anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi kapsamında geçerli sebeple feshedildiğinin kabulü gerekir.
Davanın reddi gerekirken kabulüne hükmedilmesi hatalıdır.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 280,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 08.05.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.