Yargıtay Kararı 22. Hukuk Dairesi 2011/14251 E. 2012/12389 K. 04.06.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 22. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/14251
KARAR NO : 2012/12389
KARAR TARİHİ : 04.06.2012

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının davalı nezdinde 13/10/2004 tarihinden 16/09/2010 tarihine kadar çalıştığını, müşterilere uygulanan bir kampanya ile her 50,00 TL lik alışverişe bir sonraki 50,00 TL lik alışverişte kullanılmak üzere 5,00 TL değerindeki hediye kuponunun müşteriye verildiğini, fesih gerekçesi olayın ise 100,00 TL alışveriş sonrası müşterinin iki adet indirim kuponunu davacıya verdiğini, davacının da şirket malı olmaktan çıkmış olan bu kuponları ihtiyacı olabilecek bir yakınına verebileceğini düşünerek aldığını, davacının iş sözleşmesinin geçerli sebebe dayanılmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, şirket çalışanlarının şirket tarafından yürütülen kampanyalara katılmasının ve bu kampanyalardan yararlanmasının mümkün olmadığını, davacının işverenin güvenini kötüye kullanarak müşteriden kuponları alması sebebiyle davacının iş sözleşmesine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II maddesi gereğince son verildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davacı tarafından şirket müşterisine teslim edilmiş olan çeklerin müşteri tarafından kendi rızası ile davacıya verildiği, bu verilen çeklerin bağışlama olduğu Disiplin Yönetmeliğine aykırı bir durumun sözkonusu olmadığı, ayrıca suç teşkil etmediği ve feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı iş sözleşmesinin haklı bir neden olmadan feshedildiğini iddia edip feshin geçersizliğine karar verilmesini istemiş, davalı ise davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece fesih sebebi yapılan olayda davacıda bulunan indirim çeklerinin müşteri tarafından davacıya verildiği gerekçesiyle işe iade karar verilmiştir.
Davacının iş sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin yazılı bildirim, 13.10.2004 tarihinden beri çalışmakta olduğu Balçova Mağazası Çıkış Hizmetleri depermanında son olarak Çıkış Hizmetleri görevini yürütmeyteyken; 12.09.2010 tarihinde mesai bitiminde, kasadan geçen müşterilere ait 2 adet seri numaralı 10,00 TL değerinde olan alışveriş kuponu aldığının tespit edildiği ve iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanun’un 25/II. maddesi uyarınca feshedildiğini içermektedir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, Davacının işyeri kurallarına göre personelin edinilmesi ve taşınması yasak olan 2 adet hediye çekini kendisine mal ettiği anlaşılmaktadır. Mahkemece bilirkişi raporundaki görüşe dayanılarak bu çeklerin müşteriler tarafından davacıya hibe edildiği (bağışlandığı) gerekçesiyle dava kabul edilmiş ise de davacının işyeri kurallarına aykırı hareket ettiği dosya kapsamı ile sabittir. Davacının fesih sebebi olan davranışı oluşa göre haklı sebep ağırlığında sayılmasa da işverenin güvenini sarsıcı bu yönüyle fesih için geçerli sebep oluşturcak nitelikte olduğu açıktır. Bu itibarla işverence yapılan fesih geçerli sebebe dayandığından davanın reddi yerine işyeri kuralları gözetilmeksizin oluşturulan gerekçeyle kabulü hatalıdır.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 82,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 04/06/2012 gününde oybirliği ile karar verildi.