Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2018/1413 E. 2019/341 K. 22.01.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/1413
KARAR NO : 2019/341
KARAR TARİHİ : 22.01.2019

MAHKEMESİ:İş Mahkemesi

TÜRK MİLLETİ ADINA
K A R A R
1-Dairemizin 27/05/2013 tarihli geri çevirme kararında, davacı …’in 19.06.2007 tarihinde vefat ettiği ve bu davacı lehine hüküm kurulduğu gerekçesiyle davacılar vekiline, davacı … mirasçılarından alınmış vekaletnamenin ibrazı için süre verilmesi aksi durumda ise 13.12.2012 tarihli kararın davacı … mirasçılarına tebliği amacıyla, eksikliklerin giderilmesi noktasında dosyanın mahalline geri çevrildiği; davacılar vekili tarafından davacı … mirasçıları adına ibraz edilen vekaletnamenin dosyada bulunduğu şeklinde beyanın sunulduğu anlaşılmaktadır.Dosya kapsamıyla ve uyap üzerinden yapılan incelemede, davacı müteveffa …’ın mirasçılarından …’ın (1.2.1956 d.) bu dosyada taraf olmadığı ve adına vekaletname de ibraz edilmediği anlaşılmaktadır.Bu kapsamda, önceki geri çevirme kararımızın da dikkate alınması suretiyle eksikliğin yerine getirilmesi amacıyla davacı vekiline yeniden mehil verilmesi gerekir.
2-Temyiz talebinde bulunan Av. … adına, davacı … (1960 doğumlu) için tanzim edilen vekaletname/yetki belgesi dosyada ve Uyapta bulunmamaktadır.
Dosya içeriğine göre davacılardan Bahar’ın başka bir avukat adına vekaletname verdiği anlaşılmaktadır.Bu kapsamda, adı geçen davacıya ait vekaletnamenin ibrazı için temyiz talebinde bulunan vekile süre verilmesi, ibraz edildiği takdirde vekaletnamenin/yetki belgesinin dosya arasına alınması, vekaletname ibraz edilmez ise HMK’nın 77. maddesindeki prosedürün işletilmesi, davacı asile gerekçeli kararın yöntemince tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten sonra, gerektiğinde HMK’nun 366. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline geri çevrilmesi gerekmiştir.3-01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK’nın 321.maddesinin 2.fıkrasına göre; kararın tefhimi için hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanamadığı ve bu nedenle zorunlu olarak hüküm özetinin tefhim edildiği hallerde, gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir. Bu hüküm doğrultusunda, hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte tefhim edilmediği hallerde gerekçeli kararın taraflara tebliği zorunludur (Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nın (İkinci Bölüm) 20.03.2014 gün ve 2012/1034 Başvuru sayılı kararı da aynı yöndedir).Mahkemece, taraflara tefhim edilen kısa kararda (hüküm özeti) hükmün tüm unsurları yer almakla birlikte kararın gerekçesinin tefhim edilememesi halinde temyiz süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. Ancak, hüküm tüm unsurları ve gerekçesi ile birlikte tefhim edilmiş ise artık hükmün HMK’nın 321/2 maddesine göre usulüne uygun ve eksiksiz bir biçimde tefhim edildiği kabul edilir ve temyiz süresi tefhim tarihinden itibaren başlar. Tarafların, gerekçeli karar tebliğ edilmeden önce, temyiz süre tutum dilekçesi veye gerekçeli temyiz dilekçesi sunmak suretiyle kararı temyiz ettikleri hallerde dahi, kararın gerekçesini dikkate alarak yeni temyiz gerekçelerine dayanmaları mümkün olduğundan, bu gibi hallerde bile gerekçeli kararın taraflara tebliği gerekir.Davanın tümden kabulü ya da reddi söz konusu olsa bile taraflaca kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın yöntemince taraflara tebliği zorunludur.Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda; davalı … vekiline gerekçeli kararın tebliğ edilip edilmediği araştırılarak, eğer edilmiş ise tebligat parçası eklenerek, eğer edilmemiş ise vekile gerekçeli kararın yöntemince tebliğ edilmesi, temyiz süresi geçtikten sonra ve gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 432 ve 433. maddelerindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir.
4-Nisbi harca tabi davalarda, hükmü temyiz eden davalının temyiz başvuru harcı ve ilam harcının 1/4’nü ( nispi temyiz karar harcı ) peşin olarak yatırması gerekir (10.5.1965 gün ve 1/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı).Temyiz talebinde bulunan davalılardan … Apartman Yönetimi adına temyiz başvuru ve temyiz nispi karar harcının yatırıldığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece temyiz harcını eksik yatıran davalı yönünden, temyiz nispi karar harcına ilişkin varsa yatırılmış olduğuna dair makbuzun dosyaya eklenmek suretiyle, harçların yatırılmamış olması durumunda ise eksik harçların ikmali için HUMK’un 434. maddesi (6100 sayılı HMK’nın 344. maddesi) uyarınca davalı vekillerine mehil verilmesi, süresi içinde harç ikmal edildiği takdirde dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere geri gönderilmesi, süresi içinde harç yatırılmadığı takdirde harç yatırmayan davalı yönünden kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verilmesi, ek kararın ilgiye tebliğ edilmesi ve tebligat parçasının eklemesi gerekir.Bu eksiklerin ikmali amacıyla dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 22/01/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.