Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2017/5171 E. 2018/9703 K. 25.12.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/5171
KARAR NO : 2018/9703
KARAR TARİHİ : 25.12.2018

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacılar, iş kazası sonucu maluliyetten doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde görevsizliğine karar vermiştir.
Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
K A R A R
1- Yerel mahkemenin 20/07/2017 tarihinde temyiz edilmemiş sayılmasına ilişkin ek kararında temyiz yasa yolunu ve süresini belirtmediği anlaşılmakla temyiz isteminin süresinde olduğu kabul edilerek ek karara esas muhtırada verilen sürenin kesin olduğu belirtilmediği anlaşıldığından muhtıranın usulüne uygun olduğundan bahsedilemez. O halde mahkemenin 20/07/2017 tarihli davacının temyiz isteminden vazgeçmiş sayılmasına dair ek kararının KALDIRILMASINA,
2- Dava, zararlandırıcı sigorta olayı sonucu bedensel bütünlüğü zedelenen sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, sigortalının geçirdiği kazanın iş kazası olmadığının tespitine dair kararın kesinleştiği, davanın genel mahkemede görülmesi gerektiğinden bahisle davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine, Mahkemenin görevsizliğine karar verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davaya konu olayın iş kazası olduğunun tespitine dair davanın reddine karar verildiği, hükmün Diremiz tarafından onanarak kesinleştiği anlaşılmakta ise de iş kazası olmadığı tespitindeki gerekçe, “iş kazası meydana gelen ülke ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi bulunmaması ve topluluk sigortasının iş kazasını kapsamamasına dayandırılmıştır. Bu gerekçeye göre kazanın iş kazası olduğunun tespiti isteminin reddi kararı SGK yönünden hüküm ifade eder. Eldeki davada taleplere ilişkin olarak değerlendirilmesi gereken hukuki durum iş ilişkisini etkilemediğinden, işbu dosyada görevsizlik kararı verilmesinin nedeni olarak gösterilmesi yerinde değildir. Bir diğer deyişle işyerinde gerçekleşen kazanın iş kazası olmadığının tespiti, taraflar arasındaki iş ilişkisini kural olarak etkilemez. Mahkemece işin esasına girilerek davacı tarafın tazminat taleplerinin değerlendirilmesi gerekirken, görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı bozma nedenidir
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, 25/12/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.