Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2015/4298 E. 2016/117 K. 18.01.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/4298
KARAR NO : 2016/117
KARAR TARİHİ : 18.01.2016

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Adana 2. İş Mahkemesi
TARİHİ : 27/11/2014

Davacı, maluliyet aylığının kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

K A R A R

1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalı Kurumun aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
2-Dava, davacının malüliyet aylığını kesen Kurum işleminin iptali ile aylığın yeniden bağlanması istemine ilişkindir.
Mahkemece istemin kabulüne karar verilmiştir.
Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden; davacıya kontrol muayenesi kaydı konularak Kasım/2011 tarihinde malüliyet aylığı bağlandığı, kontrol muayenesi sonucu YSK raporunda % 60 oranında malül olmadığı gerekçesiyle bağlanan malüliyet aylığının kesildiği, Adli tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi raporunda en az % 60 oranında malül olduğunun belirtildiği anlaşılmaktadır.
Kural olarak Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca verilen karar Sosyal Güvenlik Kurumunu bağlayıcı nitelikte ise de diğer ilgililer yönünden bir bağlayıcılığı olmadığından inceleme Adli Tıp Kurumu giderek Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu aracılığıyla yaptırılmalıdır. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 28.06.1976 günlü ve 1976/6-4 sayılı kararı da bu yöndedir.
Somut olayda, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi ile YSK raporları arasında çelişki bulunduğu, dolayısıyla bu çelişkiler giderilmeden sonuca gidilmesi hatalı olmuştur.
Yapılacak iş; malüliyet oranları arasındaki çelişkinin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Genel Kuruluna gönderilerek çıkacak sonuca göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 18/01/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.