Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2015/14693 E. 2015/16348 K. 10.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/14693
KARAR NO : 2015/16348
KARAR TARİHİ : 10.09.2015

MAHKEMESİ : Bakırköy 9. İş Mahkemesi
TARİHİ : 06/02/2015
NUMARASI : 2015/56-2015/47

Davacılar murisinin, davalılardan işverene ait işyerinde çalışırken vurularak öldürülmesi nedeniyle maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, görev yönünden usulden reddine karar vermiştir.
Hükmün davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi arafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
 
Dava, davacıların murisinin, davalı şirketin eski çalışanı tarafından işyerinde öldürülmesi nedeniyle açılmış maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın haksız fiilden kaynaklandığı, davaya bakmaya Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle davanın görev yönünden usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
İş Mahkemeleri 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikteki özel mahkemelerdir. 5521 sayılı Kanunun 1. maddesinde; işçiyle iş veren veya işveren vekili arasında iş aktinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının İş Mahkemelerinde çözümleneceği hükme bağlanmıştır.
İş kazasından kaynaklanan bu tür davalarda 5510 sayılı Yasa’nın 13.maddesi uygulanmalıdır. Anılan maddeye göre, iş kazası, a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylar olarak tanımlanmıştır. Zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması için, 1) sigorta olayına maruz kalan kişinin sigortalı olması ( hizmet akdi ile çalışması) 2) sigorta olayının maddede sayılı sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi gerekir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacıların murisinin, davalı Yeni İkbal Kocaeli Nakliyat Limited Şirketinde çalıştığı, işyerinde bulunduğu ve işveren tarafından yürütülmekte olan işi yaptığı sırada davalı şirketin eski çalışanı tarafından öldürüldüğü anlaşılmaktadır.
Yapılan işin davalıya ait işyerinde ve işverenin yürüttüğü işle ilgili olarak meydana geldiği, bu haliyle de olayın iş kazası mahiyetinde olduğu açıktır.
Mahkemece, eldeki uyuşmazlığın İş Mahkemesinde görülmesi gerektiği nazara alınarak, işin esasına girilmek suretiyle toplanacak deliller çerçevesinde hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yukarıda belirtilen maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek, yanılgılı değerlendirme ile davanın haksız fiilden kaynaklandığından bahisle Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle davanın görev yönünden usülden redddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bu husus bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacılara iadesine, 10/09/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.