Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2014/7338 E. 2014/8861 K. 24.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/7338
KARAR NO : 2014/8861
KARAR TARİHİ : 24.04.2014

MAHKEMESİ : İstanbul 14. İş Mahkemesi
TARİHİ : 11/12/2013
NUMARASI : 2012/800-2013/315

Davacı, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

K A R A R

Dava, 19/07/2009 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat eden sigortalının hak sahiplerinin manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, manevi tazminat taleplerinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davaya konu kalp krizi olayının iş kazası olduğunun tespitine dair İstanbul 10. İş Mahkemesi kararının dairemizce onandığı, tarafların kusur durumuna dair iş güvenlik uzmanlarından alınmış bir kusur raporunun bulunduğu anlaşılmıştır.
İş kazasından kaynaklanan tazminat davalarında kusurun belirlenmesinde zararlandırıcı olayın ne şekilde oluştuğunun dosya içeriğindeki tüm deliller takdir edilerek belirlenmesi ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı açısından alanında uzman sayılacak kişilerden oluşturulacak bilirkişi heyetinden kusur oran ve aidiyeti konusunda rapor alınması gereklidir.
Somut olayda, hükme esas alınan kusur raporunu düzenleyen heyet içerisinde kardiyolog bir hekim bulunmadığından eksik incelemeyle karar verildiği ortadadır.
Yapılacak iş; olayın kalp krizi ile ölüm olduğu gözetilerek aralarında bir kardiyologun da bulunduğu iş güvenlik uzmanlarından oluşan heyetten kalp krizinin oluşmasında sigortalının kendi bünyesinden kaynaklanan nedenlerin ne kadar etkili olduğu konusunu da kapsar şekilde oluşa uygun kusur raporu aldıktan sonra çıkacak sonuca göre bir karar vermektedir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden davalıya iadesine
24/04/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.