Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2014/11484 E. 2014/14701 K. 23.06.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/11484
KARAR NO : 2014/14701
KARAR TARİHİ : 23.06.2014

MAHKEMESİ : Gebze 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 06/03/2014
NUMARASI : 1998/328-2014/219

Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

K A R A R

Dava, iş kazası nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, takipsiz bırakılması nedeniyle işlemden kaldırılan dosyanın üç aylık yasal süre içerisinde yenilenmemesi nedeniyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup, Hâkim her aşamada bu hususu kendiliğinden dikkate almalıdır.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı vekilinin 05.12.2013 tarihli celse için vekillikten çekilme ve mazeret dilekçesi verdiği, mahkemece vekillikten çekilme hususunda bir karar verilmediği ve vekillikten çekilme istemini içerir dilekçenin davacı asile tebliğ edilmediği, davacı vekilinin mazeret talebinin belgelendirilmediği gerekçesiyle reddedildiği ve dosyanın davacı asilin yokluğunda duruşma yapılarak işlemden kaldırıldığı, dosyanın üç aylık yasal süre içerisinde yenilenmemesi nedeniyle de davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Vekilin vekaletten istifası ile davadaki vekalet görevi sona erer. Bir tarafın vekilinin istifa ettiği mahkemeye bildirildiğinde mahkemece asile vekilinin vekillikten çekildiği bildirilmelidir. Vekilin vekillikten çekildiği bildirilmeden davalı asilin yokluğunda duruşma yapılıp karar verilmesi savunma hakkının kısıtlanmasına yol açacaktır. Mahkemece davacı asilin Avukatının vekillikten çekilme dilekçesi davacı asile tebliğ edilmeden, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından kararın bozulması gerekmiştir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 23/06/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.