YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/16669
KARAR NO : 2014/1175
KARAR TARİHİ : 27.01.2014
MAHKEMESİ : Şanlıurfa 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 14/03/2013
NUMARASI : 2012/331-2013/458
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi…. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
K A R A R
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davacının aynı mahkemenin 2008/397 Esas sayılı dava dosyasında davalılar Sosyal Güvenlik Kurumu ve …… Turizm Ltd. aleyhine hizmet tespiti istemiyle dava açtığı, davacının davasından feragat etmesi nedeniyle feragat nedeniyle reddine karar verildiği, eldeki dava ile aynı mahkemenin 2008/397 Esas sayılı dava dosyalarının taraflarının, dava konusunun aynı olduğu, feragatın kesin hükmün sonuçlarını doğurduğu gerekçesiyle HMK’nın 115/2 maddesi gereğince davanın kesin hüküm nedeniyle usulden reddine karar verilmiştir.
Uyuşmazlık, hizmet tespiti isteminin feragat nedeniyle reddine dair kararın kesin hüküm oluşturup oluşturmayacağı noktasında toplanmaktadır.
506 sayılı Kanun’un 6 ve 5510 sayılı Kanun’un 92.maddesine göre kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur. Bu Kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersizdir.
HMK’nın 307.maddesine göre davadan feragat mümkün ise de “sosyal güvenlik hakkından” feragat mümkün olmadığından mahkemece hizmet tespiti istemiyle açılan dava sonucunda feragate dayalı olarak verilen red kararı kesin hüküm teşkil etmez. Bu nedenle sosyal güvenlik hakkı, hakdüşürücü süre geçmediği takdirde her zaman dava konusu edilebilir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınarak hizmet tespiti isteminin esasına girilerek toplanacak deliller çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 27/01/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.