Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2012/6397 E. 2012/9221 K. 28.05.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/6397
KARAR NO : 2012/9221
KARAR TARİHİ : 28.05.2012

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacı, yaşlılık aylığından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisinin iptaliyle, yapılan kesintilerin iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

K A R A R
Dava, 1479 sayılı Yasaya göre yaşlılık aylığı alan davacının yaşlılık aylığından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılamayacağının tespiti ile kesilen sosyal güvenlik destek priminlerinin iadesine ve Kurum kararının iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden davacının 12.2.2007 tarihindeki talebine istinaden yaşlılık aylığı bağlandığı, … Nakliyat Turizm ve Ticaret Ltd. Şti’nin 20.12.2006 tarihinde mükellefiyet kaydının sona erdiği, 27.03.1996 tescil tarihli şirket kuruluşu ile davacının şirket ortağı olduğu ve ortaklıktan ayrılışı ile herhangi bir bilginin dosyada mevcut olmadığı, Ticaret ve Sanayi Odasına 27.3.1996 tarihinde kayıtlı olduğu ve kaydının devam ettiği anlaşılmıştır.
1479 sayılı Yasanın 24. ve 25. maddelerinde … sigortalılığının başlangıç ve bitişinde vergi, meslek ve esnaf sicil kayıtlarının esas alınacağı açıkça belirtilmiştir. Vergi kaydının sona ermesi davacının kendi nam ve hesabına çalışmasının sona erdiğinin tek başına açık delili değildir.
Bu durumda yapılacak iş; şirketin hala faal olduğu ve davacının ortaklıktan ayrılışı ile ilgili herhangi bir bilginin dosyada mevcut olmadığının anlaşılmasına göre Ticaret Sicil Müdürlüğünden şirketin ilk kuruluşundan itibaren tüm aşamaları gösterir sicil dosyasının onaylı bir örneği de getirtilerek, şirketin faal olup olmadığı,davacının şirket ortaklığından ayrılıp ayrılmadığı, hisse devir işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılarak çıkacak sonuca göre bir karar vermektir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 28/05/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.