Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2012/2255 E. 2013/10534 K. 22.05.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/2255
KARAR NO : 2013/10534
KARAR TARİHİ : 22.05.2013

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 08/09/2004 – 19/10/2007 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
K A R A R

Dava, davacının 08/09/2004 – 19/10/2007 tarihleri arasında davalı işverene ait işyerinde hizmet akdi ile geçen çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın istem gibi kabulüne karar verilmiştir.
Yapılan incelemede, davalı işveren tarafından Kuruma verilen 08/09/2004 tarihli işe giriş bildirgesinde, sigortalının “2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 46. maddesi ile 4728 sayılı Katma Bütçeli İdareler Bütçe Kanunu uyarınca, iş kazaları ve Meslek Hastalıkları Primi ödenmek üzere kısmi zamanlı olarak çalıştırılacaktır.” şeklinde açıklamanın yer aldığı görülmektedir. Yine davacı 16/07/2004 tarihli davalı Üniversite Rektörlüğü’ne verdiği dilekçesinde üniversitede burslu öğrenci olarak görev almak istediğini bildirmiş, Rektörlükçe de 08/09/2004 tarihinde kısmi zamanlı iş sözleşmesi gereği, üniversitenin ihale bölümünde göreve başladığı bildirilmiştir.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 46. maddesinin son fıkrasında “Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs verilmekte olan veya burs olma şartlarını taşıyanlara öncelik verilmek suretiyle hizmetlerine ihtiyaç duyulan öğrenciler, öğrenim gördükleri yüksek öğrenim kurumlarında kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılabilir.Bu şekilde kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler, bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilmez.” denilmektedir.Bu kapsamda çalışan öğrenciler işçi olarak kabul edilmeseler de iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulaması kapsamında sigortalı sayılırlar . İş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan haklar; sigortalıya geçici işgöremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, sürekli işgöremezlik halinde, sürekli işgöremezlik geliri bağlanması cenaze ödeneği ödenmesi, hastalık ve analık hallerinde de kanunda sayılan diğer sosyal sigorta yardımlarının sağlanması olarak sıralanabilecektir.
Hal böyle olunca, davacının çalışmasının kısmi zamanlı olup olmadığı, hizmet tespiti istenen dönemde 3308 sayılı Yasaya tabi kısa vadeli çalışma kapsamında kalıp kalmadığı, … vadeli sigorta kollarına tabi çalışma olup olmadığı, davacının sürekli çalışmasının bulunup bulunmadığının, işyeri çalışanları dinlenerek, dosya içerisindeki puantajlar irdelenerek, yapılan işin sürekli çalışmayı gerektirip gerektirmediği, davacının bu iş dışında başka bir işle iştigal … etmediği, tespit istenen dönemde öğrencilik devam ediyorsa, hangi tarihleri ve saatleri kapsadığı, varsa öğrencilik devam çizelgeleri de getirtilerek, fiili çalışmanın sürekli mi yoksa kısmi zamanlı mı olduğu hiçbir kuşkuya yol açmayacak şekilde araştırılarak sonuca gidilmelidir.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 22/05/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.