Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2012/21941 E. 2013/6724 K. 04.04.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/21941
KARAR NO : 2013/6724
KARAR TARİHİ : 04.04.2013

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacılar, murislerinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan … vekilince duruşmalı olarak, … vekilince de duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından, Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
K A R A R
Dava, aynı iş kazasında vefat eden iki ayrı işçinin hak sahiplerinin davalı işverenlere karşı açtıkları maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir.
Mahkemece, aynı iş kazasında vefat eden iki ayrı işçinin hak sahiplerinin açtıkları davalar birleştirilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Zorunlu dava arkadaşlığı maddi hukukun, bir hakkın birden fazla kişi tarafından dava edilmesine veya birden fazla kişiye karşı dava açılmasına imkan veren bir durumdur.
6100 sayılı HMK’nın 57.maddesinde ihtiyari dava arkadaşlığı, 59.maddesinde ise zorunlu dava arkadaşlığı düzenlenmiş olup, somut olayda, aynı iş kazasında vefat eden iki ayrı işçinin hak sahipleri olan davacılar arasında ihtiyari veya zorunlu dava arkadaşlığı bulunmamaktadır. Davacılar arasında zorunlu veya ihtiyari dava arkadaşlığı bulunmadığı gözetilerek, uğradıkları maddi ve manevi zararların yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak, sağlıklı bir biçimde belirlenebilmesi için 6100 Sayılı HMK’nın 167. maddesi uyarınca davaların ayrılmasına karar verilmesi gerekirken birlikte görülerek sonuçlandırılması usul ve yasaya aykırıdır.
O halde temyiz eden davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 04.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.