Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2009/9651 E. 2010/6460 K. 07.06.2010 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/9651
KARAR NO : 2010/6460
KARAR TARİHİ : 07.06.2010

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 16.8.1982 tarihinden itibaren geçen ve Kurum’a bildirilmeyen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R

Davacı, 16.08.1982 tarihinden itibaren davalı işyerinde aralıksız çalıştığının tesbitini istemiştir.
Mahkeme istemin kabulüne karar vermiştir.
Yapılan inceleme de, davacının 16.08.1982 tarihli işe giriş bildirgesinin T.C.Gümrük ve Tekel Bakanlığı Habur Gümrük Baş Müdürlüğünden Kuruma verildiği, dönem bordroları, hizmet cetveli ve diğer belgelere göre davacının çalışmalarının Habur Gümrük Baş Müdürlüğünde geçtiği ancak bir kısım çalışmalarının Kurum kayıtlarında görülmediği anlaşılmıştır.
Hizmet tesbiti davalarında 506 sayılı Yasa’nın 79. ve H.U.M.K’nun 38. Maddelerinin uygulamasında husumet dava şartlarındandır. Davanın doğru hasıma yöneltilmesi gerekir.
Davanın hasımda değil temsilcide yanılma sonucu açılması halinde davanın husumetten reddedilmeyip, gerçek temsilciye yöneltilmesi gerektiği Yargıtay’ın oturmuş ve yerleşmiş görüşlerindendir.
Davada işveren olarak … gösterilmiş ve dava bu şekilde sonuçlandırılmıştır. Halbuki işveren T.C.Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı olmakla davada temsilde hata nedeniyle dava dilekçesinin dava reddolunmadan davanın yöntemince T.C.Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı’na yöneltilerek taraf teşkili sağlanıp delilleri sorularak oluşacak sonuca göre karar verilmek gerekirken taraf teşkili sağlanmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 07.06.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.