YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/9293
KARAR NO : 2010/6137
KARAR TARİHİ : 31.05.2010
MAHKEMESİ :… Mahkemesi
Davacı,kayıtlarda yanlış yazılan doğum tarihinin nüfus kaydına göre düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Dava, davalı S.S. 940 Sayılı Çilimli Fındık Tarım Satış Kooperatifi tarafından düzenlenen … prim tevkifat listesinde davacının doğum yılının 1961 yerine 1963 yazılması nedeni ile tevkifat listesindeki doğum yılının 1961 olarak düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece istemin kabulüne karar verilmiştir.
5521 sayılı … Mahkemeleri Yasasının 1.nci maddesinde, … mahkemelerinin görev alanı belirlenmiş olup … Yasasına göre işçi sayılan kişilerle işverenler arasında hizmet akdinden veya … Yasasına dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk (…) davaları ile sendikaların açacakları ve bu sıfatla aleyhlerine açılacak hukuk davalarına; Sosyal Sigortalar Kurumu ile Sigortalılar veya yerine kaim olan hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıklardan doğan itiraz ve davalara bakılacağı öngörülmüştür. 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Yasası’nın 70. maddesinde bu Yasa’nın uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların yetkili … mahkemelerinde veya bu davalara bakmakla görevli mahkemelerde görüleceği bildirilmiştir.
Yine 5510 sayılı Yasa’nın 101.maddesinde bu kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde,bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların … mahkemelerinde görüleceği bildirilmiştir.
Diğer yandan, 05.12.1977 tarih, 4/4 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararın da belirtildiği gibi mahkemelerin görevi kamu düzeni ile ilgili olup kıyas veya yorum yolu ile genişletilmesinin veya değiştirilmesi mümkün değildir. … Mahkemeleri özel kanunla kurulmuş görevleri istisnai nitelik taşıdığından 5521 sayılı Yasa’da sınırlı olarak sayılmış dava ve uyuşmazlıklar ile diğer yasaların … mahkemelerini görevlendirdiği dava ve işler dışındaki dava ve işlere ve … mahkemelerinde bakılamaz.
Anayasamızda davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının yargının görevi olduğuna ilişkin hükmünün yanında mahkemelerin kuruluşunun görev ve yetkilerinin, işleyişinin, yargılama usullerinin kanunla düzenleneceğine ilişkin hüküm de bulunmakta olup bu hüküm kamu düzeni ile doğrudan ilişkili olduğundan hak alma gecikecek zorlaşacak kaygısı ile bu hükmün ihlali Devletin hukuk sisteminde kargaşaya neden olacaktır.
Somut olayda davaya konu ihtilaf davacı kooperatif ortağı ile davalı kooperatif arasında olup davaya bakmaya genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın uyuşmazlığın genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinin görev alanına girdiğinden dava dilekçesinin görevsizlik nedeniyle reddine ,karar kesinleştikten sonra talep halinde dosyasının görevli … Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerekirken işin esasının incelenerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde,davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edene yükletilmesine 31.05.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.