YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/8263
KARAR NO : 2010/5993
KARAR TARİHİ : 25.05.2010
MAHKEMESİ :… Mahkemesi
Davacı, babası…’ın askere sevk ve terhis tarihlerinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı davalı kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Davacı babası…’ın askere sevk ve terhis tarihlerinin ve hizmet sürelerinin tespitini istemiştir.
Mahkemece, istemin kabulü ile davacının babası …’ın emsallerine göre 1.1.1928-30.6.1929 tarihleri arasında muvazzaf askerlik yapmış sayılması gerektiğinin tespitine karar verilmiş ise de, varılan bu sonuç usul ve yasaya aykırıdır.
Görev konusu kamu düzenine ilişkin olup hakimin bu konuyu görevi nedeniyle yargılamanın her aşamasında kendiliğinden göz önünde tutması gerekir. 5521 sayılı Yasa’nın 1.maddesinde işçiyle işveren veya işveren vekili arasında … aktinden veya … Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının ve işçi sigortalı kurumu ile sigortalılar veya yerine kaim olan hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların … Mahkemelerinde çözümleneceği hükmü öngörülmüştür.. Mahkemelerin görevi kamu düzeni ile ilgili olup kıyas veya yorum yolu ile genişletilemez yahut değiştirilemez.
Davacı …’nı hasım göstererek babası…’ın askere sevk ve terhis tarihi ile hizmet sürelerinin tespitini istemiştir. Dava bu haliyle idari makamlar aleyhine açılan tespit davasından ibaret olup, davanın görülme yeri de idare mahkemesidir. Bu durumda yapılacak …; davaya bakmaya idare mahkemesi görevli olduğundan davacı tarafından açılan davanın “görev yönünden reddine karar vermektir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken işin esasına girilmek suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı S.G.K’nun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.05.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.