Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2009/775 E. 2010/1507 K. 16.02.2010 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/775
KARAR NO : 2010/1507
KARAR TARİHİ : 16.02.2010

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davalılar … Müdürlüğü vekili tarafından istenmiş, mahkemece ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

K A R A R
Davacı,borçludan noter satış senedi ile satın aldığı aracın trafik kaydına , borçlu hakkında takip yapan alacaklı Vergi Dairesince ve …ce konulan haczin kaldırılmasını istemiştir.
Mahkemece,dava konusu…… plakalı aracın mülkiyetinin davacıya ait olduğunun tespitine, dava konusu ….. plakalı araç üzerindeki Didim İcra Müdürlüğünün 2008-924 Esas sayılı takibine istinaden davalı … AŞ ve … tarafından konulan haczin kaldırılmasına karar verilmiş ise de, varılan bu sonuç usul ve yasaya aykırıdır.
Davacı, Vergi Dairesi yönünden 6183 sayılı Yasa uyarınca haczedilen aracın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu ileri sürerek aynı Yasa’nın 66. maddesine dayalı isitihkak davası açmıştır. 6183 sayılı Yasanın 68/1. maddesine göre Bu Yasa’dan kaynaklanan istihkak davalarına bakmaya haczi yapan tahsil dairesinin bulunduğu yerdeki mahkeme yetkilidir. Buradaki mahkeme sözcüğü deyiminden dava değerine göre Asliye Hukuk veya Sulh Hukuk mahkemesini anlamak gerekir.
Görev konusu kamu düzenine ilişkin olup hakimin bu konuyu görevi nedeniyle yargılamanın her aşamasında kendiliğinden göz önünde tutması gerekir.
Bu durumda yapılacak iş; Vergi dairesinin 6183 sayılı Yasa uyarınca takibi ve haczi yönünden İcra Hukuk mahkemesi görevli olmadığından, Vergi Dairesine karşı açılan davanın ayrılmasına davaya bakmaya Didim Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olduğundan davacı tarafından Vergi Dairesine karşı açılan davanın “görev yönünden reddine, istek halinde dosyanın Didim Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine” karar vermektir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı alacaklı Vergi Dairesi Müdürlüğünün bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,bozma nedenine göre bu davalının öteki itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 16.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.