Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2009/13880 E. 2009/16307 K. 14.12.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/13880
KARAR NO : 2009/16307
KARAR TARİHİ : 14.12.2009

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacı, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davacı ile davalılardan Aysel İnş.Taah.Tic.A.Ş., Pimeks Grup İnş.Taah.San.Ltd.Şti., … vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R

Dava, iş kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalının yakınlarının maddi ve manevi zararlarının tazmini istemine ilişkindir.
Mahkemece Dairemizin bozma kararına uyularak, istemin kısmen kabulü ile davalılardan … hakkında açılan davanın husumet yokluğu nedeni ile reddine, manevi tazminat isteminin kısmen kabulü ile 30.000,00 TL manevi tazminatın 24.08.2004 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte 1-2 ve 4 nolu davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine fazla istemin reddine karar verilmiştir.
Mahkemece bozma kararına uyulduğu halde, bozma kararı gerekleri yerine getirilmemiştir. 9.5.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır.
Gerçekten mahkemece uyulmasına karar verilen bozma kararında; Mahkemece hüküm fıkrasında davalı olan gerçek veya tüzel kişilerin adlarının açıkca yazılması gerektiği, davalıların adları yazılmayarak l,2,3,4 nolu davalılar şeklinde gösterilmek suretiyle infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm kurulmasının hatalı olduğu belirtilmiştir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı … dışında kalan taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre, tarafların öteki temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 14.12.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.