Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2009/10358 E. 2010/7518 K. 28.06.2010 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/10358
KARAR NO : 2010/7518
KARAR TARİHİ : 28.06.2010

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacı, davalılardan işveren nezdinde 01.09.2006-27.04.2007 tarihleri arasında çalışmış olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R

Davacı davalı kuruma işveren tarafından bildirilen sigortalı çalışmalarını iptal eden kurum işleminin iptali ile bu sigortalılıklarının geçerli olduğunun tespitini istemiştir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dava dosyasında davalı şirkete yapılan dava dilekçesi ve duruşma gün tebliğine ilşikin davetiye tebliğinin usule uygun olmadığı, işveren davalının ‘limited Şirket ‘’tüzel kişisi olması karşısında tebliğat Kanunu gereğince yetkili olan kişilerin acıkça kim olduğu ve tebliğden imtina eden kişinin yetkisi açıklanmadan Tebligat Kanunun 21.maddesine göre yapılan tebliğin usulsüz olduğu dikkate alınmadan sonuca gidildiği açık olup HUMK’nun 73.maddesinin açık hükmüne göre mahkeme Yasada gösterilen belirli durumlar ayrık olmak üzere, tarafları dinlemeden veya iddia ve savunmalarını bildirmeleri için yasaya uygun şekilde davet etmeden hükmünü veremez.
Bu nedenle Anayasanın (36) maddesinde de açıklanan savunma hakkını kullanabilmesi için dava dilekçesi ve davetiyenin davalı işveren Ltd Şti.’ne Tebligat Yasası ve ilgili Tüzük hükümlerine uygun şekilde tebliğ edilmesi zorunludur. Kamu düzenine ilişkin bu yönün gözardı edilerek davalının yokluğunda yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
O halde,Davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer itirazların incelenmesine yer olmadığına, 28.06.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.