Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2008/20460 E. 2009/8733 K. 16.06.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2008/20460
KARAR NO : 2009/8733
KARAR TARİHİ : 16.06.2009

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

Davacı, iş kazası sonucu malüliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

K A R A R

1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine,
2-Dava, iş kazası sonucu sürekli iş göremez duruma gelen davacının maddi zararının tazmini istemine ilişkindir.
Mahkemece davacının maddi zararının SGK.’ca bağlanan aylığın peşin sermaye değeri ile karşılandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Zararlandırıcı sigorta olayına maruz kalan sigortalının maddi zararlarının hesabında bilinen ve gerçek ücretle hesap yapılması zorunludur. Dosya içeriğindeki bilgi ve belgelerden sigortalının çalıştığı işyerinde geçerli toplu iş sözleşmesinin mevcut olduğu, davacıya ait ücret bordrolarında sendika aidati kesildiği giderek sigortalının sendikalı ve Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanan işçi olduğu anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan hesap raporunda ise SGK Müfettişi’nin işyeri kayıtları üzerinde yaptığı inceleme sonucu belirlenen kazalının net ücreti asgari ücrete oranlanmak suretiyle bulunan katsayı asgari ücrete uygulanarak kazalının bilinen ve bilinmeyen devre ücretleri belirlenerek maddi zarar hesabı yapılmıştır. Asgari ücretin ve Toplu İş Sözleşmeleri’nin uygulanması kamu düzeniyle ilgili olduğundan bir talep olmasa dahi re’sen göz önünde tutulması zorunludur.
Yapılacak iş, işyerinde olay tarihinden ve sonraki dönemlerde uygulanan T.İ.S. getirtilerek hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler (Toplu İş Sözleşmesi’nin getirdiği olanaklar) göz önünde tutularak bilinen ücretler esas alınarak bilirkişiye zarar hesabı yaptırılıp çıkacak sonuca göre karar vermektir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz ve temyiz yoluna başvuru harcının istek halinde davacıya iadesine,16.05.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.