Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2008/19064 E. 2009/10506 K. 06.07.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2008/19064
KARAR NO : 2009/10506
KARAR TARİHİ : 06.07.2009

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Davacı, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R

1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
2-Dava hak sahiplerinin iş kazası sonucu ölümden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir.
Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir.
Davacılardan … hakkında açılmış maddi tazminat davası bulunmamasına karşılık H.U.M.K’nun 72. Maddesine aykırı olarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Öte yandan zararlandırıcı sigorta olayına maruz kalan sigortalının ve hak sahiplerinin maddi zararının hesabında hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan asgari ücretin esas alınması zorunlu olduğu gibi hesaplanan tazminattan 4447 sayılı Yasa’nın ek 38.maddesi gereğince hüküm tarihine en yakın tarihteki Kurumca bildirilecek peşin sermaye değeri düşülerek maddi tazminat miktarının belirlenmesi gerekir.
Mahkemece, 05.09.2008 tarihinde yürürlüğe girin en son asgari ücret üzerinden hak sahiplerinin maddi zararlarının hesaplattırılmasına karşılık hüküm tarihine en yakın tarihteki peşin sermaye değerinin düşülmesi gerektiği dikkate alınmaksızın 09.04.2008 tarihinde Kurumca bildirilen miktarlar düşülerek sonuca gidilmesi ve bu suretle miktar belirlenerek fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasına karar verilmesi isabetsiz olmuştur.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözardı edilerek kurulan hüküm usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönlere ilişkin temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 06.07.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.