Yargıtay Kararı 21. Hukuk Dairesi 2008/11813 E. 2009/12739 K. 13.10.2009 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 21. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2008/11813
KARAR NO : 2009/12739
KARAR TARİHİ : 13.10.2009

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesinin 114.885.74-YTL alacağının takas edilerek kesilmesi işleminin iptaline ile takasa konu paranın takas tarihinden işleyecek yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

K A R A R

Davacı …, Davalı SGK’nun, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi döner sermayesinin sağlık gideri alacaklarından bazı doktorların medikal firmaları ile birlikte yolsuzluk yaparak Kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle toplam 114.885,74 TL anapara ve faizi takas yolu ile mahsup ettiğini, Borçlar Kanununun123/3 maddesi uyarınca Devlet alacaklarının takas ve mahsup edilemeyeceğini, takas iradesinin bildirilmediğini, takasa konu borç sebeplerinin farklı olduğunu zararın varlığının ve failinin şüpheli olduğunu ileri sürerek Kurum işleminin iptalini ve takasa konu alacağın takas tarihinden yasal faizi ile tahsilini istemiştir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş ise de, bu sonuca eksik araştırma ve inceleme ile gidilmiştir.
Uyuşmazlık; davalı Kurumun alacaklarını ödemesi gereken sağlık harcamaları üzerinden mahsup yoluyla takas edilip edilemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Davanın bir yönü ile yasal dayanağını oluşturan Borçlar Kanununun 123. Maddesine göre; takasa konu olamayacak borçlar; kamu hukukundan doğan vergi borçları, para cezaları gibi borçlardır. Çekişme konusu borç sağlık yardımlarından kaynaklandığından takasa tabi olmadığı ileri sürülemez.
209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Rehabilitasyon Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki Kanunun 12. maddesine göre döner sermayeye ait mallar devlet malı hükmünde ise de bu hüküm döner sermaye alacaklarını kapsamadığı gibi döner sermaye alacaklarından takas yapılmasına engel değildir.
Öteyandan kabule göre; takas tarihi yerine dava tarihinden itibaren davacı yararına faize hükmedilmesi de usul ve yasaya ayrkırı olup bozma nedenidir.
Mahkemece yapılacak iş; Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı hastanedeki bazı doktorlar ve medikal firmaları ile birlikte yolsuzluk yapıldığı … Teftiş Kurulu Başkanlığının 20.3.2007 tarih ve 1 sayılı raporu ile belirlendiği iddiası dikkate alınarak, davacının Borçlar Kanununun 55. Maddesine göre istihdam eden sıfatı ile sorumlu olacağı da gözönünde tutularak, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2006/418 Esas sayılı dosyasını getirtmek, tarafların diğer delillerini toplamak, Borçlar Kanununun 118 ve devamı maddelerine göre işin esasına girerek, yapılacak araştırma ve inceleme ile takasa konu alacak bulunup bulunmadığını belirlemek, elde edilecek sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yerolmadığına 13.10.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.