YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2019/3456
KARAR NO : 2019/4861
KARAR TARİHİ : 17.09.2019
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
İşçilik alacaklarının istemine ilişkin olarak açılan davada …. Asliye Hukuk ile … Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, işçilik alacaklarına ilişkindir.
…. Asliye Hukuk (İş mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince: davalı tarafın cevap dilekçesinde seçmiş olduğu yetkili mahkemeyi belirtmemiş olması, davacı tarafın işin yapıldığı yer veya davalı işverenin yerleşim yerinin yargı sınırlarımızda olduğuna dair herhangi bir itirazının olmaması ve ilgili Yargıtay kararı dikkate alınarak davacı vekilinden yetkili mahkemeyi seçmesi istenilmiş, 05/05/2018 hâkim havale tarihli beyan dilekçesi ile davacının seçim hakkını … Asliye Hukuk Mahkemesinden (İş Mahkmesi sıfatıyla) yana kullanması gerekçesiyle … Asliye Hukuk Mahkemesinin (İş Mahkemesi sıfatıyla) yetkili olduğu belirtilerek yetkisizlik kararı verilmiştir.
…… Asliye Hukuk Mahkemesince de (İş Mahkemesi sıfatıyla), davalı şirket adresinin .. olduğu, işin görüldüğü yerin davacının sigorta sicil dosyası incelendiğinde İscehisar olduğu, 25/10/2017 tarihinde yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 6. maddesi geriğince, işbu dava yönünden davanın açıldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde, iş uyuşmazlıklarında yer itibarıyla yetkili olarak iş mahkemeleri belirlenmiştir. Buna göre, “İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medenî Kanunu gereğince ikametgahı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.” hükmü yer almaktadır .
İş Mahkemelerinde yetki kuralı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun yetki kurallarına uygun olup buna ek olarak işin yapıldığı yer, diğer bir ifadeyle işyerinin bulunduğu yer mahkemelerini de yetkili kılmaktadır.
İş mahkemesinde açılan dava, dava tarihinde davalının ikametgâhının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
İş mahkemesinin yetkisini düzenleyen anılan maddede yer alan yetki kuralı kamu düzenine ilişkin olup kesin niteliktedir. Söz konusu hükme göre davacı işçi, davayı işin yapıldığı yer mahkemesinde açabileceği gibi davalının ikametgâhı mahkemesinde de açabilir.
Somut uyuşmazlıkta, davacının işini yaptığı yer adresinin “…..” olduğu, bu adresin de ……. Asliye Hukuk (İş mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerinin yargı alanında kaldığı, davacının seçimlik hakkını kullanarak yetkili olan işini yaptığı yer mahkemesinde dava açtığı, bu nedenle uyuşmazlığın İscehisar Asliye Hukuk (İş mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince İscehisar Asliye Hukuk (İş mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 17/09/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.