Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2017/5529 E. 2017/3020 K. 10.04.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/5529
KARAR NO : 2017/3020
KARAR TARİHİ : 10.04.2017

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Gaiplik kararı verilmesi istemine ilişkin olarak açılan davada … 2. Sulh Hukuk ile … 3. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, kendisinden uzun süredir haber alınamayan …’in gaipliğine karar verilmesi istemine ilişkindir.
… 2. Sulh Hukuk Mahkemesince, hakkında gaiplik kararı verilmesi istenen …’in uyap sorgulamasında adresinin …. olduğu, Jandarma tarafından yapılan araştırmada nüfusa kayıtlı olduğu … ili, .. ilçesi, … köyünde tanınmadığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
… 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ise gaip adayının 1945 yılından beri bulunduğu köyden ayrılması ve … ilinde ikamet ettiğini gösteren herhangi bir belge ve delilin bulunmaması, UYAP sistemine her zaman adres kaydının yapılabilmesi, kaldı ki, gaip adayının ayrıldığı yıllarda UYAP ve MERNİS sisteminin bulunmaması nedeniyle TMK’nın 32/2. maddesi gereğince … 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin yetkisizlik kararının yerinde olmadığı ve adresinin bilinmemesi nedeniyle nüfus sicilindeki kayıtlı olduğu … Sulh Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle karşı yetkisizlik kararı verilmiştir.
4721 sayılı TMK’nın 32/2. maddesinde “Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye’de ki son yerleşim yeri, eğer Türkiye’de hiç yerleşmemiş ise nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer, böyle bir kayıt da yok ise anasının ya da babasının kayıtlı olduğu yer mahkemesidir” şeklinde düzenlenmiştir.
Somut olayda, tüm dosya kapsamından hakkında gaiplik kararı verilmesi istenen …’in …. (…) nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edilebilmiştir. Bu nedenle, gaipliğe ilişkin bu davanın …. 2. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/04/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.