Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2017/5101 E. 2017/3040 K. 10.04.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/5101
KARAR NO : 2017/3040
KARAR TARİHİ : 10.04.2017

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi sıfatıyla)

Taraflar arasındaki davada …. 1. Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) ile … Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, sendika aidatı alacağının tahsili istemine ilişkindir.
… 1. Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde yer alan yetki kuralının kesin olduğu, buna göre davalının ikametgahı ile işin yapıldığı yer … ilçesi olduğundan yetkisizlik kararı verilmiştir.
…. Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesi ise davanın iş hukukundan kaynaklanan sendika alacağı davası olduğu, davalı … Belediyesi Başkanlığının tüzel kişiliğinin davacı vekilince verilen dilekçeye göre 6360 sayılı Kanun ile 13 ilde büyükşehir belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile 6 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun gereğince kaldırıldığı beyan edilmiştir. Yine davacı vekili bu Kanun gereği … İl Özel İdaresinin hak ve yükümlülüklerinin sorumlu olduğunun karara bağlandığını ve davanın … İl Özel İdaresine yöneltilmesi gerektiğini beyan etmiştir ancak dava 23/01/2014 tarihinde açılmış olduğundan bu tarih itibarı ile … Belediyesi Başkanlığının tüzel kişiliği bulunmadığından vede … İl Özel İdaresine karşı …’da dava açılması gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde, iş uyuşmazlıklarında yer itibarıyla yetkili olarak iş mahkemeleri belirlenmiştir. Buna göre, “İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.”
İş mahkemelerinde yetki kuralı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun (ve mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun) yetki kurallarına uygun olup buna ek olarak işin yapıldığı yer, yani işyerinin bulunduğu yer mahkemelerini de yetkili kılmaktadır.
İş mahkemesinin yetkisi kamu düzeni ile ilgili olduğundan, davalı tarafça süresinde itiraz edilmese de bu husus, hakim tarafından kendiliğinden gözönünde bulundurulmalıdır. Bir başka anlatımla hakim, davanın her aşamasında yetki itirazını dikkate alabileceği gibi, kendisi de re’sen yetksizlik kararı verebilir.
Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili, müvekkili ile davalı … Belediyesi Başkanlığı arasında 15/07/2011-14/07/2014 arası yürürlük süreli toplu iş sözleşmesi imzalandığı, davalıya bağlı iş yerlerinde çalışmakta olan işçilerden, müvekkil sendikaya üye olan isim listeleri, üyelik ve dayanışma aidatı kesinti yazılarıyla birlikte davalı iş yerine bildirildiği, dava dönemi içerisinde davalıya bağlı iş yerlerinde çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlandıklarını, davalı belediye başkanlığının işçilerden kesilen dayanışma aidatlarını müvekkil sendikaya ödemediğini beyan edere dava konusu 15/07/2011-20/01/2014 tarihleri arasındaki dönem için 2.000,00.-TL sendika üyelik ve dayanışma aidatı asıl alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. İşin yapıldığı yerin Orta ilçesi olduğu anlaşılmakla, yukarıda açıklanan yasal düzenleme gereği uyuşmazlığın … Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk (İş Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/04/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.