Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2017/5082 E. 2017/2178 K. 20.03.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/5082
KARAR NO : 2017/2178
KARAR TARİHİ : 20.03.2017

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki davada … Sulh Hukuk ve … Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, tapu kaydında malik isminin düzeltimi istemine ilişkindir.
… Sulh Hukuk Mahkemesi, çözülmesi gereken meselenin; söz konusu taşınmazın mülkiyetinin kime ait olduğu, bu konuda araştırma yapıp neticesine göre malik adına tescil işleminin; tapu iptali ve tescil davasının konusu olduğu, işbu davanın da asliye hukuk mahkemesinin görev alanına girdiği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
… Asliye Hukuk Mahkemesi ise uyuşmazlığın tapu kaydındaki isim hatasının düzeltilmesinden kaynaklandığı ve sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 383. maddesine göre, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemeleridir.
Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme taleplerinin kaynağını oluşturur. Bu tür işlerde kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir. Bu tür işler, 6100 sayılı HMK’nın 382/9-ç maddesi gereğince çekişmesiz yargı usulüne göre sulh hukuk mahkemesinde görülür. (17.H.D. 03.03.2014 tarih ve 2013/17412 E. – 2014/4694 K. sayılı ilamı)
Tapuda kayıt düzeltilmesi davasını kural olarak tapu maliki ile mirasçıları açabilir. TMK’nın 702. maddesinin son fıkrası uyarınca elbirliği mülkiyetinde ortaklardan herhangi biri de tek başına murisin kimlik bilgilerinin düzeltilmesini isteyebilir.
Somut olayda, davacı, …
mahallesi 173 ada 5 parsel sayılı arsa vasfındaki taşınmazın maliki olduğunu, aynı köyde eşinin kız kardeşinin adı da … olduğundan tapu işlemleri sırasında her nasılsa, tapunun malik hanesinde görümcesi olan … kızı … adına kayıt ve tescil edildiğini, … kızı …’ in taşınmazın kendisine ait olduğuna bir itirazının bulunmadığını, taşınmazın “Köy Tüzel Kişiliği adına ipotekli olması, 10 yıl Müddetle takyitli” olduğundan tapu dairesinde taşınmazın devrinin mümkün olmadığını, nüfus ve tapu kaydındaki baba adının birbirine uymaması nedeniyle mağdur olduğunu, bu nedenle … kızı …’in İbrahim kızı … olarak düzeltilmesi talebi ile dava açmıştır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382/II-ç.1 maddesi uyarınca taşınmaz üzerinde taraf oluşturulmasına ve hak ihlaline sebebiyet vermeyecek düzeltmelerin yapılmasına ilişkin uyuşmazlıkların çekişmesiz yargı işi olup bu hususta sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu tartışmasızdır.
Ancak, davacı kendine ait olan taşınmazın başka birisi adına tapuda kaydedildiğini ileri sürerek tapu kaydının düzeltilmesini talep ettiğinden mülkiyet değişikliğini doğurmaktadır. Çekişmeli yargı işinden doğan uyuşmazlığın … Asliye Hukuk Mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 20/03/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.