Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2016/9332 E. 2016/8477 K. 06.10.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/9332
KARAR NO : 2016/8477
KARAR TARİHİ : 06.10.2016

MAHKEMESİ : 4. İcra Mahkemesi
Taraflar arasında görülen davada … 1. Asliye Hukuk (İcra Mahkemesi) ve … 4. İcra Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

– K A R A R –
Davacılar 17.11.2015 tarihli dilekçe ile; alacaklı … tarafından haklarında … İcra Müdürlüğünde icra takibi başlatıldığını, … ilinde bulunan kayden maliki oldukları taşınmazda … İcra Müdürlüğünce kıymet takdiri yapıldığını, ancak kıymet takdirine ilişkin tebligatların usulsüz olduğunu, kıymet takdiri yapılan taşınmazın haline münasip ev niteliğinde bulunduğunu, evin kıymet takdirinin çok düşük olduğunu belirterek yeniden kıymet takdiri yapılmasına, icra takibinin ve satışın durdurulmasına karar verilmesi istemiyle … İcra Mahkemesinde dava açmıştır.
… 1. Asliye Hukuk (İcra Mahkemesi) Mahkemesi “…Kıymet takdirine ilişkin itirazları inceleme yetkisinin İİK’nın 128/a maddesi uyarınca kıymet takdirini yapan … İcra Mahkemesine ait olduğu…” gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
… 4. İcra Mahkemesi ise “…Kıymet takdirine ilişkin tebligatların usulsüzlüğüne ve meskeniyet iddiasına ilişkin şikayeti tefrik ederek yukarıdaki esasa kayıt ettikten sonra kıymet takdirine ilişkin tebligatlar … İcra Müdürlüğünce yapıldığından anılan şikayeti inceleme yetkisinin … İcra Mahkemesine ait olduğu, yine meskeniyet şikayetini inceleme yetkisinin İİK’nın 4. maddesi uyarınca takibin başlatıldığı İcra Müdürlüğünün bağlı bulunduğu … İcra Mahkemesine ait olduğu…” gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
2004 sayılı İİK’nın 4/1. maddesinde “…İcra ve iflas dairelerinin muamelelerine karşı yapılan şikayetlerle itirazların incelenmesi icra mahkemesi hakimi yahut kanun gereğince bu görev kendisine verilmiş olan hakim tarafından yapılır…”
Aynı Kanunun 79. maddesinde ise “İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haczi yapar. Haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazar. Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümlenir…” hükümlerine yer verilmiştir.
Anılan yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere icra takibi hangi icra müdürlüğünce yapılmış ise bu takiple ilgili itiraz ve şikayetler takibin yapıldığı yer icra müdürlüğünün bağlı bulunduğu İcra Mahkemesince çözümlenir. Ancak, şayet haczolunacak mallar başka yerde ise talimatla malların bulunduğu yer İcra müdürlüğünce yapılan hacizle ilgili şikayetlerde haczi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesince incelenir.
Somut olayda; kıymet takdiri talimat yoluyla … İcra Müdürlüğünce yapıldığından kıymet takdirine ilişkin itirazları inceleme yetkisi … İcra Mahkemesine ait olup bu istek yönünden … İcra Mahkemesince 2016/162 Esasta yargılamaya devam edilmektedir. Eldeki davaya konu olan kıymet takdirine ilişkin tebligatların usulsüz olduğuna ve meskeniyet şikayetine ilişkin istekler yönünden ise itirazları inceleme yetkisi İİK’nın 4/1. maddesi uyarınca … İcra Mahkemesine ait bulunduğundan uyuşmazlığın … İcra Mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … 1. Asliye Hukuk (İcra Mahkemesi) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.