Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2016/7726 E. 2019/809 K. 11.02.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/7726
KARAR NO : 2019/809
KARAR TARİHİ : 11.02.2019

MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

Taraflar arasındaki davadan dolayı yerel mahkemece verilen hüküm davacı … Yönetimi ve davalı … tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi gereği düşünüldü:

K A R A R

Temyiz incelemesi yapılabilmesi için;
…- Dosya kapsamında yapılan incelemede; gerekçeli karar ve … Yönetiminin temyiz dilekçelerinin aynı posta memuru tarafından dosya taraflarından … ve … arkadaşının şehir/işe gittiği belirtilerek 02.06.2015 günü Yeşilköy mahallesi azası …’a, dosya taraflarından … ve 11 arkadaşının şehir/işe gittiği belirtilerek 02.06.2015 günü Işıklı mahallesi muhtarı …’e tebliğ edildiği, bu taraflardan … mirasçıları … (TC:…), … (TC: …) ve …’ün (TC: …) karar tarihi öncesinde Türk vatandaşlığından çıktığı, … vekilinin temyiz dilekçesinin tebliği için Tebligat Kanunu 25/a uyarınca yurtdışına gönderilen evrakın şahısların, Türk Vatandaşı olmaması nedeniyle iadesi sonrasında ise evrakın taraflara Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebliğ edildiği görülmüştür. Bu hali ile aynı posta memuru tarafından dosya taraflarına gönderilen tebliğin tarafların şehir/işe gittiği belirtilerek 02.06.2015 günü muhtar/azaya tebliğ edilmiş olması tarafların adreste olup olmadıkları ve tebliğlerin usulüne uygunluğu hususlarına tereddüde neden olmuştur.
Bu nedenle hüküm ve temyiz dilekçelerinin dosya taraflarından …, …, …, …, …, …, …, …, … (… oğlu) …, …, …, …, …, …, …, …, … ve …’e 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve yönetmelik hükümlerine uygun şekilde tebliğ edilip, temyiz için gerekli sürenin beklenmesi,
2- Dosya kapsamında yapılan incelemede; gerekçeli karar ve … Yönetiminin temyiz dilekçelerinin dosya taraflarından … ve 21 arkadaşına “Tebligat Kanununun 21/2. maddesi gereğince” tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Kendisine tebligat yapılacak kimsenin gösterilen adreste bulunmaması veya tebellüğden imtina etmesi ya da muhatabın o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olması halleri de dahil olmak üzere, muhataba tebligatın nasıl yapılacağı, 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21. maddesi ile 25.01.2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 31. maddesinde gösterilmiştir.
Muhataplardan 19 tanesine yapılan tebligatlar üzerinde, muhatabın neden adreste olmadığının yazılmadığı, muhataplardan … ve …’ya yapılan tebligatlar üzerinde ise şahısların tanınmadığının yazıldığı, sonrasında aynı adrese gönderilen … vekilinin temyiz dilekçesini içerir tebligatın ise aynı kişilerin şehire gittiği belirtilerek muhtara tebliğ edildiği anlaşıldığından, tebliğlerin usulüne uygunluğu hususunda tereddüt oluşmuştur.
Bu nedenle hüküm ve temyiz dilekçelerinin dosya taraflarından …, …, …, …, …, …, …, … (… oğlu) …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …’e 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve yönetmelik hükümlerine uygun şekilde tebliğ edilip, temyiz için gerekli sürenin beklenmesi,
Ayrıca, dava dosyasının, 6100 sayılı Kanunun 302/…. maddesi ve Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 203. maddesi uyarınca tarih ve işlem sırasına göre düzenlenip, dizi listesine bağlandıktan sonra gönderilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda değinilen eksikliklerin giderilmesi için dosyanın YEREL MAHKEMEYE GÖNDERİLMESİNE 11/02/2019 günü oy birliğiyle karar verildi.