Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/8844 E. 2015/12474 K. 10.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/8844
KARAR NO : 2015/12474
KARAR TARİHİ : 10.12.2015

MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki alacak istemine ilişkin davada … Asliye Hukuk ile … Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

– K A R A R –

Dava, alacak istemine ilişkindir.
Asliye Hukuk Mahkemesince; taraflar arasındaki uyuşmazlığın kira sözleşmesinden kaynaklandığı, sulh hukuk mahkemesinin görev alanına girdiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ise, tarafların kira akdinin tarafı olmadığı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
HMK’nın 2/I. maddesinde “dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın mal varlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.” hükmü yer almaktadır.
6100 sayılı HMK’nın 4/I-a maddesinde ise, kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, konuları ve değerlerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda davacı vekili, davalı ile müvekkilinin ortak oldukları taşınmazı sözleşme karşılığında kiraya verdiklerini, kira bedelinin aylık 1.750,00.- TL olarak …’nın hesabına yatırılması hususunun sözleşme ile hüküm altına alındığını, kiracının kira bedelini …’nın hesabına yatırdığını, ancak sözleşmede kararlaştırılan ve müvekkiline ait olan kısmın davalı tarafından davacıya üç ay haricinde (2014 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos) ödenmediğini, bu nedenle takip tarihine kadar birikmiş olan alacağın tahsili amacıyla icra takibi başlatıldığını, ancak davalı tarafından bu icra takibine itiraz edildiğini belirterek itirazın kaldırılmasına karar verilmesini talep ettiği, buna göre taraflar kira sözleşmesinin tarafı olmayıp uyuşmazlığın mal varlığı hakkına ilişkin olduğu anlaşıldığından, davanın asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10.12.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.