Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/7717 E. 2015/11919 K. 30.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/7717
KARAR NO : 2015/11919
KARAR TARİHİ : 30.11.2015

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İstanbul 15. İş Mahkemesi
TARİHİ : 19/02/2015
NUMARASI : 2014/676-2015/47
DAVACI : R.. T..
DAVALI : K.. T..

Taraflar arasındaki davada İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi ve İstanbul 15. İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.
Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince, davacı taraf program yapımcısı olarak adının geçtiğinden bahisle dava açmış ise de, 15/10/2011 tarihli sözleşmenin taraflarının davalı şirket ile, T.. Medya Prodüksiyon Reklam ve Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi olduğu, sözleşmenin şirket adına H.. T.. T.. tarafından imzalandığı, davacının bu şirketin çalışanı olduğu ve uyuşmazlığın bağlantılı hak sahipliğinden değil, ücret alacağı iddiasından doğduğu, iş akdine dayalı ücret alacaklarına ilişkin davaların iş mahkemelerinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
İş mahkemesi tarafından ise, dava dilekçesinde davacının yapımcılık iddiasında bulunduğu, sözleşmede bahsedilen eylem sonucunda ortaya çıkan işin eser mahiyetinde olduğu ve davacının bu yapıtın sahibi olduğunu ileri sürdüğü, bu nedenle taraflar arasında 4857 sayılı Kanunda düzenlenen anlamda işçi işveren ilişkisi bulunmadığı ve uyuşmazlıkta görevli mahkemenin Fikri Sınai Haklar Mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Somut olayda; davacı, B.. T.V.’de yayınlanacak olan S.. S..’ın sunuculuğunu yapacağı programının yapımcılığını yaptığını, ücretle anlaşamadıkları için kendisinin sözleşme dışı tutulduğunu, daha sonra aylık 10.000.-TL. üzerinden anlaşıldığını, ancak kendisine hiç ödeme yapılmadığını, ücret alacağı için başlattığı takibe, davalının haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde “Bu Kanun, 4’üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
İş Mahkemeleri, 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikte özel mahkemelerdir. 5510 sayılı Kanunun 101. maddesi bu kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde görüleceğini hükme bağlamıştır. Buna göre, bir davanın iş mahkemesinde görülebilmesi için taraflar arasında işçi ve işveren ilişkisinin bulunması ve uyuşmazlığın bu ilişkiden kaynaklanması gerekmektedir.
Dosya kapsamından; taraflar arasında işçi ve işveren ilişkisinin bulunmadığı ve uyuşmazlığın bu ilişkiden kaynaklanmadığı, davacının yapımcılığını yaparak yayınlanması için muvafakat verdiği “Beyazın Sultanı” adlı program üzerinde FSEK’dan kaynaklanan hakkının bulunduğu, FSEK’nın 76. maddesine göre; bu davalara bakma görevinin ihtisas mahkemelerine ait olduğu ve uyuşmazlığın Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 30/11/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.