Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/6507 E. 2015/8886 K. 08.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/6507
KARAR NO : 2015/8886
KARAR TARİHİ : 08.10.2015

MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi

Velayet hukukuna ilişkin olarak kısıtlı …’ın rahatsızlığının halen devam etmekte olduğu, vasilik kararının süresinin dolduğu bildirildiğinden yenilenmesi gerektiği, kısıtlı kızı …’ı topluma kazandırmak, rahatsızlandığında hastaneye götürmek ve sıhhati için gezdirmek amacıyla araç alacağını, aracın bedelinin tarafınca ödeneceğini belirterek vasiliğinin yenilenmesi ve araç almasına izin verilmesi istemli davada … Sulh Hukuk ve … Aile Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, kısıtlanarak babası Mehmet’in velayeti altında bırakılan (TMK 419/3. maddesi) ergin çocuğun vasiliğinin yenilenmesi ve araç almasına izin verilmesi istemine ilişkindir.
… Sulh Hukuk Mahkemesince, kısıtlı velayet altına konulduğundan davaya bakma görevinin Aile Mahkemesine ait olduğu bildirilerek görevsizlik kararı verilmiştir.
… Aile Mahkemesi tarafından ise, TMK’nın 456/1. maddesi gereğince vasi kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı bu sureyi her defasında ikişer yıl olarak uzatabilir. Vesayet makamı TMK’nın 397/2. maddesi gereğince sulh hukuk mahkemesidir. Her ne kadar, talep hakkında görevsizlik kararı verilip mahkememize gönderilmiş ise de; vasi atamasının iki yıl için yapılabileceği, bu sürenin vesayet makamı tarafından her defasında ikişer yıl olarak uzatılabileceği, Kanunun vesayet makamını sulh hukuk mahkemesi olarak belirlemesi nedeniyle taleple ilgili vasi (veli) atanmasına karar veren … Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu kanaatiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanununun 419/3. maddesi uyarınca, velayet altında bırakılmalarına karar verilen ergin kısıtlı ve bunların malları hakkındaki uyuşmazlıklarda “velayet” hükümleri uygulanacaktır. Bu hükümleri uygulayacak görevli mahkeme ise, 4787 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca aile mahkemesidir. Bu durumda, uyuşmazlığın … Aile Mahkemesince görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİ 09/10/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.