Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/6449 E. 2015/8874 K. 08.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/6449
KARAR NO : 2015/8874
KARAR TARİHİ : 08.10.2015

MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

Taraflar arasındaki davada … Asliye Hukuk ve … İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, işçi işveren ilişkisinden kaynaklanan alacak istemine ilişkindir.
Asliye hukuk mahkemesince, uyuşmazlığın iş hukukundan kaynaklandığı ve iş mahkemesinin görevinde olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
İş Mahkemesi ise, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ev hizmetlerinde çalışan aşçı, temizlikçi, çocuk bakıcısı gibi işlerde çalışan işçi ile ev sahibi işveren arasındaki uyuşmazlığın iş mahkemesinde değil, genel görevli hukuk mahkemesinde çözümlenmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
4857 sayılı İş Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca, “Ev hizmetlerinde çalışanlar” hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmayacağı, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesi uyarınca İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yerinin iş mahkemeleri olduğu, ev hizmetlerinde aşçı, uşak ve temizlikçi gibi işlerde çalışan işçi ile ev sahibi işveren arasındaki uyuşmazlıklarda, Borçlar Kanununun hizmet aktine ilişkin hükümlerinin uygulanması gerektiği kuşkusuzdur.
Somut olayda, davacının, davalının evinde ev hizmetleri ve çocuk bakıcısı olarak çalıştığını ileri sürerek alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istediği anlaşılmıştır. Bu durumda, davacı ile davalı arasındaki ilişkinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında hizmet akdi niteliğinde bulunduğu ve İş Kanununun 4/e maddesine göre, ev hizmetlerinde çalışanların İş Kanunu anlamında işçi sayılamayacakları anlaşılmakla, genel mahkemelerin görevine giren uyuşmazlığın, … Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 08/10/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.