Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/6194 E. 2015/8768 K. 08.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/6194
KARAR NO : 2015/8768
KARAR TARİHİ : 08.10.2015

MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mah.Sıf.)

Taraflar arasındaki davada … Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi sıfatı ile) ve … Asliye Ticaret Mahkemesince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Dava, trafik kazası sonucu oluşan yaralanmadan kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.
… Asliye Ticaret Mahkemesi; “…davalının yerleşim yerinin İstanbul olduğu,davaya konu trafik kazasının …’da gerçekleştiği, davacının yerleşim yerinin … olduğu, davalı sigorta şirketinin …’da bölge ya da şube müdürlüğünün bulunmadığı, davacının yetkisiz mahkemede dava açması ile, yetkili mahkemeyi belirleme yetkisinin davalıya geçtiği, davalının da yetki itirazında bulunarak … mahkemelerinin yetkili olduğunu belirttiği…”gerekçeleri ile yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
… Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret mahkemesi sıfatı ile); “…davalı sigorta şirketinin internet adresinde, … Bölge Müdürlüğünün …’da bulunduğu, davacının da seçimlik yetkisini kullanarak davayı … mahkemelerinde açtığı gerekçesi ile yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
6100 sayılı HMK’nın genel yetkiyi düzenleyen 6. maddesininin birinci fıkrasına göre; “Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.” Yine aynı Kanunun 16. maddesinde ise, “Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 110. maddesi ile … Genel Şartlarının C.7. maddesinde ise “Motorlu araç kazalarından dolayı hukukî sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentanın bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi, kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir.” ifadesine yer verilmiştir.
Bir davada, birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa, davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, o zaman şeçme hakkı davalılara geçer.
Somut olayda, kaza …’da meydana gelmiş, davacının yerleşim yeri de …’dır. Ancak, … Asliye Hukuk Mahkemesince yapılan araştırma ile davalı sigorta şirketinin … ilinde bölge müdürlüğünün olduğu anlaşılmıştır. Dolayısı ile, davacının birden çok mahkemenin yetkili olduğu ve kesin yetki kuralının bulunmadığı bu davada, davayı davalının bölge müdürlüğünün bulunduğu … ilinde açarak yetkili mahkemeyi seçmiş olduğu anlaşıldığına göre, davanın … Asliye Ticaret Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; … Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 08/10/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.