Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/5360 E. 2015/9122 K. 14.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/5360
KARAR NO : 2015/9122
KARAR TARİHİ : 14.10.2015

MAHKEMESİ : Gebze 1. Aile Mahkemesi
TARİHİ : 11/11/2014
NUMARASI : 2014/911-2014/1337

Taraflar arasında görülen davada Gebze 1. Aile ve Gebze 1. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, nüfus kaydının düzeltimi istemine ilişkindir.
Gerze 1. Asliye Hukuk Mahkemesi; “…davanın soybağının kurulmasına ilişkin olduğundan davaya bakma görevinin Aile Mahkemesine ait bulunduğu…” gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
Gerze 1. Aile Mahkemesi tarafından ise; “…davanın gerçeğe aykırı beyanla oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin olduğundan davaya bakma görevinin asliye hukuk mahkemesine ait bulunduğu…” gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
Dosya kapsamından; davalının gerçek babası olan M. K.’nın iki evlilik yaptığı ilk eşinden B. ikinci eşinden Surat’ın doğduğu, davalı S. K.’nın nüfus kaydında babası olarak üvey kardeşi B.K.’nın gözüktüğü, bu sebeple C. Başsavcılığının davalı S. K.’nın nüfus kaydının düzeltilmesi isteminde bulunduğu anlaşılmaktadır.
Dayanak belgelerindeki bilgilerin aile kütüklerine işlenmesi sırasında yapılmış bir maddî hata söz konusu değil ise, aile kütüğünün herhangi bir kaydında düzeltme veya değişiklik ancak mahkeme kararı ile yapılabilecektir.
Nüfus kütüğünde yer alan “doğru olmayan kayıtlar”, ilgilileri veya Cumhuriyet Savcısı tarafından açılacak olan “kayıt düzeltme davası” ile gerçek durumuna uygun hale getirilebilir ki, bu dava uygulamada “nüfus kaydının düzeltilmesi davası” olarak adlandırılmaktadır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesinin 1/a bendinde, nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davalarının düzeltmeyi isteyen şahısların yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılacağı hükme bağlanmıştır. C. Savcılarının soybağının reddi davası açma hak ve yetkisi bulunmadığı gibi somut olayda istek niteliği itibarıyla bir nesep davası olmayıp, yanlış ve yanlıltıcı beyanla nüfus kütüğüne hatalı yazılan ana- baba adının eş söyleyişle nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkindir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesi uyarınca nüfus kaydının düzeltilmesine yönelik olan ve Türk Medenî Kanununun 282 ve devamı maddelerinde düzenlenen soybağı kurulmasıyla ilgisi bulunmayan davanın genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; Gebze 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 14.10.2015 gününde oy birliği ile karar verildi.