Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/5249 E. 2015/8589 K. 07.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/5249
KARAR NO : 2015/8589
KARAR TARİHİ : 07.10.2015

MAHKEMESİ : Tüketici Mahkemesi

Taraflar arasındaki tazminat istemine ilişkin talep hakkında … Asliye Ticaret ve … Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

– K A R A R –

Talep, trafik sigorta poliçesinden kaynaklanan rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Davanın açıldığı Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından, davalının tüketici, davacının ise satıcı-sağlayıcı olduğunu belirtilerek uyuşmazlığın tüketici mahkemesi tarafından çözümlenmesi gerektiği; dosya görevsizlikle kendisine gönderilen Kayseri 2. Tüketici Mahkemesince ise, zorunlu mali sorumluluk sigortasının TTK’da düzenlendiği ve bu nedenle uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde çözümlenmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş; görevsizlik kararları temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
Türk Ticaret Kanununun 4/1-a maddesinde, TTK’da öngörülen hususlardan kaynaklanan hukuk davalarının “ticari dava” sayıldığı belirtilmiştir. Aynı Kanunun 5. maddesi uyarınca da kanunlarda aksine hüküm bulunmayan hallerde ticari davalara bakmak görevi asliye ticaret mahkemelerine ait bulunmaktadır. Zorunlu sorumluluk sigortaları ise TTK’nın 1483 vd maddelerinde düzenlenmiştir.
Diğer taraftan, 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3/1-k maddesinde “Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiler” tüketici; 3/1-l maddesinde ise “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemler” tüketici işlemi olarak kabul edilmiş ve Tüketici Kanununun kapsamı genişletilmiştir. Aynı Kanunun 73/1. maddesinde “tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda” tüketici mahkemelerinin görevli olduğu belirtilirken; 83/2. maddesinde de “taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez.” hükmüne yer verilmiştir. O halde, 6502 sayılı Kanun uyarınca tüketici mahkemelerinin görevli kılındığı hususlarda diğer kanunlarda göreve ilişkin farklı hükümler yer alsa dahi, 6502 sayılı Kanun yürürlüğe girdikten sonra açılacak davalarda 6502 sayılı Kanunun 73/1 ve 83/2. maddeleri uyarınca tüketici mahkemeleri görevli olacaktır.
Somut olayda, davacı Sigorta Şirketi, kendi … sigortalısı olan davalıya karşı dava açmıştır. Zorunlu sorumluluk sigortaları TTK’nın 1483 vd maddelerinde düzenlenmiş ise de dava, 6502 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, 23.09.2014 tarihinde açılmıştır.
Anılan Kanunun 3/1-l maddesi uyarınca taraflar arasındaki ilişki tüketici ilişkisi olup, tacir olmayan davalı 3/1-m maddesi uyarınca tüketici sıfatını haizdir. Bu nedenlerle, 6502 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra açılan dava anılan yasa kapsamında olup, Kanunun 73/1 ve 83/2. maddeleri uyarınca, uyuşmazlığın çözümünde tüketici mahkemesi görevlidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 07.10.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.