Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/4627 E. 2015/8567 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/4627
KARAR NO : 2015/8567
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi (İş mahkemesi sıfatıyla)

Taraflar arasındaki hizmet başlangıcının tespiti davasında, … İş (Sosyal Güvenlik) ve … Asliye (İş Mahkemesi Sıfatıyla) Hukuk Mahkemeleri tarafından ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, sigortalılık başlangıcının tespiti istemine ilişkindir.
… İş (Sosyal Güvenlik) Mahkemesince, davacının, davalı şirketin merkez adresi … ise de, şirketin şubesi olan … ili, … köyündeki işyerinde çalıştığı, işe giriş bildirgesindeki adresin de aynı adres olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde karar verilmiştir.
… Asliye Hukuk (İş Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesi tarafından ise, davanın, işe girdiğinin, davalı şirketin bağlı bulunduğu … … Bölge Müdürlüğüne bildirildiği, işe giriş tarihinin yanlış yazılmasında … … Bölge Müdürlüğünün ihmali bulunduğu iddiasıyla, … Bölge Müdürlüğü de davalı gösterilerek açıldığı gerekçesiyle karşı yetkisizlik kararı verilmiştir.
Davacı, sigortalılık başlangıç tarihinin hatalı yazıldığı, bu nedenle hak kaybına uğradığı, davalı şirketin işyerinde 01/11/1987 tarihinde çalışmaya başladığı iddiasıyla, sigortalılık başlangıç tarihinin 01/11/1987 tarihi olarak tespiti istemiyle dava açmıştır.
İhtilaf konusu döneme göre yürürlükte bulunun 506 sayılı Kanunun 134. maddesinde yetki yönünden açık bir hüküm bulunmamasından ötürü 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun yetkiye ilişkin 5 ilâ 19. maddeleri uygulanması gerekmekte olup, anılan yasal düzenlemelerde hizmet tespiti davalarında özel ve kesin yetki kuralı bulunmadığından kamu düzenine ilişkin yetki kuralından da bahsedilemez. Hal böyle olunca, anılan Kanunun 7. maddesine göre, davalı birden fazla ise, davacının seçimlik hakkı olup dava bunlardan birinin ikametgahı mahkemesinde açılabilir.
Somut olayda, davalı işveren şirket merkezinin İstanbul ve şubesinin ise … olduğu, HMK’nın 7/1. maddesi hükmüne göre, davalı işverenin merkezinin veya şubesinin bulunduğu ya da davalı … Kurumu Başkanlığının işlemlerinin yapıldığı il müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesi dahi yetkili olup; davada kesin veya özel yetki kuralı bulunmamaktadır. Uyuşmazlık, seçimlik yetkiye tabi olup; davalı işverenin merkez yerleşim yeri adresi olan … Mahkemelerinin de yetkili olduğu anlaşıldığından uyuşmazlığın …. İş Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.