Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/4140 E. 2015/7975 K. 30.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/4140
KARAR NO : 2015/7975
KARAR TARİHİ : 30.09.2015

MAHKEMESİ : Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada … Asliye Hukuk ve … Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
– K A R A R –

Dava, sözleşmenin gereği gibi ifa edilmemesinden kaynaklı edimin iadesi istemine ilişkindir.
Asliye Hukuk Mahkemesince, uyuşmazlığın fikrî sınaî haklar hukukunun uygulanmasından kaynaklandığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi tarafından ise, davacının, davalıya patent almak amacıyla başvuruda bulunduğunu, bu konuda aralarında sözleşme yaptıklarını, ancak sözleşmenin gereğinin yerine getirilmediğini ileri sürerek, davalıya ödemiş olduğu bedelin iadesini talep ettiği uyuşmazlıkta, davanın doğrudan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundan kaynaklanmadığı, patent almak amacıyla davalıyla yapılan sözleşmenin olayı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda değerlendirmeyi gerekli kılmadığı, genel hükümler çerçevesinde inceleme ve değerlendirilme yapılması gerektiği, gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
Dosya kapsamından, davacı, davalı ile patent almak amacıyla başvuruda bulunmak hususunda aralarında sözleşme yaptıklarını, anlaşmaya göre de yurtdışında kendisini belirtmiş olduğu ülkelerde geçerliliği olan bir başvuru yapılması gerektiğini, ancak bu başvuruların yapılıp marka tescilinin sağlanmadığını bu durumda sözleşmenin ifa edilmemesinden kaynaklı kendisinin davalı tarafa ödemiş olduğu bedeli talep ettiği anlaşılmıştır.
Somut olayda; taraflar arasındaki uyuşmazlık, patent alım sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, taraflar arasında sözleşme yapıldığı, talebin sözleşmenin ifa edilmemesinden kaynaklandığı, markadan (patentden) kaynaklanan bir uyuşmazlık mevcut olmayıp, sözleşmeye göre sözkonusu patentin alınıp alınmadığı yönünde uyuşmazlık bulunup, dava konusu uyuşmazlıkta 5846 sayılı FSEK’dan kaynaklanan hak sahipliği öne sürülmediği gibi Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında 554 sayılı ve yine Markaların Korunması Hakkında 556 sayılı KHK’ların uygulama yerinin de bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bu durumda uyuşmazlığın genel mahkemenin görevi dahilinde olduğu anlaşılmakla, davanın asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ:Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 30/09/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.