Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/3810 E. 2015/8532 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/3810
KARAR NO : 2015/8532
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada, … Asliye Hukuk Mahkemesi ve … İş Mahkemesince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi,gereği düşünüldü:

-K A R A R-

Dava, manevi tazminat istemine ilişkindir.
Asliye hukuk mahkemesince, manevi tazminat isteminin taraflar arasındaki iş sözleşmesinden kaynaklandığı ve görevli mahkemenin iş mahkemesi olduğu gerekçesi ile görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
İş mahkemesince ise, kişilik haklarına saldırının, iş ilişkisinin sona ermesinden sonra gerçekleştiği gerekçesiyle karşı görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
4857 sayılı İş Kanununun 1/II maddesinde “Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Buna göre bir davanın iş mahkemesinde görülebilmesi için taraflar arasında işçi ve işveren ilişkisinin bulunması ve uyuşmazlığın bu ilişkiden kaynaklanması gerekmektedir.
Somut olayda ise davacı vekili, müvekkilinin davalı kurum bünyesinde çalıştığını, davalı kurumca işten çıkarıldığını, halen davalı ile aralarında … İş Mahkemesinin 2010/626 E. sayılı dosyasındaki davanın açılmasından sonra, müvekkilinin yazmış olduğu kitap nedeniyle müvekkili hakkında, asılsız iddialarla İstanbul Cumhuriyet Başbavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği ve bu kararın kesinleştiğini, müvekkilinin gazeteci olduğu ve yapılan gerçek dışı ithamlar nedeni ile de iş bulmasının zorlaştığını ileri sürerek, müvekkili hakkında hukuka aykırı şekilde yapılan isnatlar nedeniyle uğranılan manevi zararın tazminini talep etmektedir.
Bu durumda, manevi tazminata neden olarak ileri sürülen olayların taraflar arasındaki hizmet sözleşmesinin sona ermesinden sonra gerçekleştiği, dolayısıyla taraflar arasında hizmet sözleşmesi bulunmadığı ve taraflar arasında akdedilen iş sözleşmesi ve iş ilişkisinden bağımsız, tamamen haksız fiil iddiasına dayalı olarak açılmış bir tazminat davası olduğu anlaşılmakla, uyuşmazlığın … Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.