Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/3652 E. 2015/8463 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/3652
KARAR NO : 2015/8463
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ : Tüketici Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada … Tüketici Mahkemesi ve … Tüketici Mahkemesince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı 23.07.2014 tarihli dilekçe ile; davalı şirketten … marka sıfır kilometre araç satın aldığını, bedelini ödediği halde aracın kendisine teslim edilmeyip yerine ikinci el araç teslim edildiğini ileri sürerek, ikinci el aracın iadesiyle ödedikleri bedelin taraflarına iadesi, ayrıca sözleşmenin gereği için ifa edilmemesi sebebiyle maddi ve manevi tazminat istemleriyle … Tüketici Mahkemesinde dava açmıştır.
… Tüketici Mahkemesi; […taraflar arasında imzalanan otomobil satış sözleşmesinin 9. maddesinde (sözleşmeden doğan ihtilaflarda İstanbul mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir) hükmü bulunduğundan HMK’nın 17. maddesi uyarınca bu yetkinin kesin olduğu, İstanbul Tüketici Mahkemesinin yetkili olduğu…] gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
… Tüketici Mahkemesi ise; “HMK’nın 17. maddesi uyarınca yetki sözleşmesinin tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapılacağı, davacı tüketici olduğundan yetki sözleşmesi yapılamayacağı, yetki düzenlemesine ilişkin kanundaki bu hususun kamu düzenine ilişkin olduğundan re’sen dikkate alındığı, … Tüketici Mahkemesinin yetkili olduğu …” gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
6502 sayılı TKHK’nın 73. maddesinin dördüncü fıkrasında “Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Altıncı Kısım hükümlerine göre yürütülür.”
Aynı Kanunun beşinci fıkrasında “Tüketici davaları, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde de açılabilir.”
6100 sayılı HMK’nın;
-6. maddesinde “Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.”
-10. maddesinde “Sözleşmeden doğan davalar, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de açılabilir.”
-17. maddesinde; “Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen bu mahkemelerde açılır.” hükümlerine yer verilmiştir.
Dosya kapsamından davacı gerçek kişi ile davalı şirketin 23.12.2013 tarihli otomobil satış sözleşmesi yaptıkları, sözleşmenin 9. maddesinde “sözleşmeden doğan ihtilaflarda İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir” hükmünün bulunduğu, davalı şirketin ikamet adresinin “…/…”, davacının yerleşim yeri adresinin “…/…” olduğu anlaşılmaktadır. Somut olayda davanın her iki tarafıda tacir veya kamu tüzel kişisi olmayıp davacı tüketici olduğu için HMK’nın 17. maddesi uyarınca yetki sözleşmesi yapılamaz. Bu durumda yukarıdaki yasal düzenlemeler karşısında davacının seçimlik hakkını kullanarak davayı genel yetkili … Tüketici Mahkemesinde açtığından davanın … Tüketici Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; … Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.