Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/3599 E. 2015/8470 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/3599
KARAR NO : 2015/8470
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ :Asliye Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada … Asliye Ticaret ve … Asliye Hukuk Mahkemesince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı 28.05.2013 tarihli dilekçe ile; davalılarla babalarından kalan … isimli teknenin işletilmesi için 13.10.2011 tarihinde … ve Ortakları Adi Ortaklığı adı altında ortaklık kurduklarını, teknenin …’ne kiraya verildiğini, elde edilen gelirden payına düşen miktarın kendisine ödenmediğini ileri sürerek adi ortaklığın feshi, dava sırasında adi ortaklığa kayyım atanması ve 15.000.-TL tazminatın davalılardan alınarak tarafına verilmesi istemleriyle asliye ticaret mahkemesine dava açmıştır.
… Asliye Ticaret Mahkemesi “…TTK’nın 4. maddesindeki koşullar bulunmadığından davaya bakma görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu…” gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
… Asliye Hukuk Mahkemesince; “…davaya konu adi ortaklığın …’daki hesap hareketlerinden esnaflık sınırını aştığı, tacir seviyesinde işlem yaptığı, … … Odasından gelen yazı cevabından … isimli geminin donatan bilgisinin … … Başkanlığında bulunduğunun bildirildiği, davanın, TTK’nın 5. Kitabında yazılı Deniz Ticaretinden kaynaklandığı, 6762 sayılı Kanun uyarınca Denizcilik İhtisas Mahkemeleri kurulduğundan davaya bakma görevinin İstanbul 51-52. Asliye Ticaret Mahkemelerine ait olduğu…” gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir. İstanbul 51-52. Asliye Ticaret Mahkemeleri kapatılarak dava dosyaları 17. Asliye Ticaret Mahkemesine devredilmiştir.
… Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ise, (Denizcilik İhtisas Mahkemesi sıfatıyla); “…davanın adi ortaklık nedeniyle alınamayan kar payına ve adi ortaklığın feshine yönelik olduğu, 6918 sayılı TBK’da adi ortaklığın düzenlendiği, taraflar arasındaki uyuşmazlığa TBK’nun 620 ve devam eden maddelerinin uygulanacağı, Deniz Ticareti ve Deniz Sigortasına ilişkin hükümler uygulanmayacağından davaya bakma görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu ….” gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
Dosya kapsamından; taraflar arasında 13.10.2011 tarihinde irsen intikal eden … isimli teknenin işletilmesi için (…- … arası tekne ile yolcu taşıma işi yapmak üzere) … ve Ortakları Adi Ortaklığının kurulduğu, vergi mükellefiyetinin halen devam ettiği, anılan ortaklığın gemiyi 06.12.2011 tarihli gemi kira sözleşmesiyle …’ye 5 yıl süreli kiraya verdiği anlaşılmaktadır.
Türk Ticaret Kanununun 4. maddesine 20.04.2004 tarih 5136 sayılı Kanun ile eklenen son fıkrayla “iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde HSYK’nın olumlu görüşü ile … Bakanlığınca bu Kanunun dördüncü kitabında yer alan deniz hukukuna ilişkin ihtilaflara bakmak ve asliye derecesinde olmak üzere Denizcilik İhtisas Mahkemeleri kurulacağı ve bu mahkemelerin yargı çevresinin HSYK tarafından belirleneceği” hükmüne getirilmiştir. TTK’na eklenen metinden de anlaşıldığı gibi, TTK’nun 4. Kitabında yer alan 816 ile 1263. maddeleri arasında düzenlenen uyuşmazlıkların deniz hukukuna ilişkin olduğu ve kurulması halinde Denizcilik İhtisas Mahkemesinde görülmesi gerektiği hususu tartışmasızdır.
Dava; taraflar arasındaki adi ortaklık ilişkisinden kaynaklı alacağın tahsili, adi ortaklığın feshi ve kayyım atanması istemlerine ilişkin olup Türk Ticaret Kanununun 4. Kitabında yer alan uyuşmazlıklarla ilgisi bulunmamaktadır. Somut olayda taraflar tacir olmayıp, uyuşmazlığın tarafların ticari faaliyeti ile ilgisinin bulunmaması karşısında davanın 6100 sayılı HMK’nın 2. maddesi uyarınca genel hükümlere göre asliye hukuk mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; … Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06.10.2015 gününde oy birliği ile karar verildi.