Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/3212 E. 2015/8457 K. 06.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/3212
KARAR NO : 2015/8457
KARAR TARİHİ : 06.10.2015

MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada … Asliye Hukuk Mahkemesi ve … Asliye Ticaret Mahkemesince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı vekili, 12.07.2013 tarihli dilekçe ile, borçlu olmadıkları halde isim benzerliği sebebiyle yanlışlıkla davalı şirkete ödeme yapıldığını ileri sürerek yapılan ödemenin iadesi istemiyle asliye ticaret mahkemesinde dava açmıştır.
… Asliye Ticaret Mahkemesi, “davanın tarafları tacir ise de, uyuşmazlığın ticari işten kaynaklanmayıp, yanlışlıkla yapılan ödemeden kaynaklandığı için davaya bakma görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu” gerekçesiyle;
… Asliye Hukuk Mahkemesi ise, “taraflar arasındaki uyuşmazlığın ticari ilişkiden kaynaklandığı ve davaya bakma görevinin asliye ticaret mahkemesine ait olduğu” gerekçesiyle, görevsizlik kararı vermiş; kararlar, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nın 5/1. maddesi uyarınca, mutlak ve nispi ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Mutlak ticari davalar, tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın ticari dava sayılan davalar olup; bu davaların neler olduğu anılan Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve takip eden bentlerinde sayılmıştır. Nisbî ticari dava ise 4. maddenin birinci fıkrasının ilk tümcesinde tarif edilmiştir. Buna göre, her iki tarafın da “ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan” hukuk davaları, ticari dava sayılmıştır. Kanunun 3. maddesi uyarınca, bir ticari işletmeyi ilgilendiren “bütün işlem ve fiiller” ticari iş sayılmaktadır.
Somut olaya gelince, davacı ve davalı tarafın tacir oldukları tartışmasızdır. Davacı, davalı şirkete yanlışlıkla para gönderdiğini iddia ederek iadesini talep etmektedir. Davalı şirkete gönderildiği iddia edilen para ticari işletmeye ait bulunduğuna göre, davacı yönünden, sözü edilen para gönderme işlemi, ticari işletmesiyle ilgili bir işlemdir. Paranın iadesi davalı şirketten istendiğine ve davanın kabulü halinde bu miktar davalı şirket kasasından ödenecek olduğuna göre, iade keyfiyeti de davalı şirket yönünden, ticari işletmesiyle ilgili bir işlemdir. Bu olgular karşısında, her iki tarafın ticari işletmesini ilgilendiren işlemden kaynaklanan, nisbî nitelikteki ticari davanın, 6102 sayılı TTK’nın 3 ve 4/1. maddeleri uyarınca asliye ticaret mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2015 gününde oy birliği ile karar verildi.