Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/3153 E. 2015/10737 K. 05.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/3153
KARAR NO : 2015/10737
KARAR TARİHİ : 05.11.2015

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 16/01/2015
NUMARASI : 2015/20-2015/5
DAVACI : N.. E..
DAVALILAR : A.. K.. – S.. E..

Taraflar arasındaki tazminat davasında Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk ve Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-

Dava, haksız fiilden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk Mahkemesince, davalıların süresi içinde yetki itirazında bulunduğu, davalılar için ortak yetkili mahkemenin Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ise, davacının yetkiye ilişkin seçimlik hakkını kullanarak davayı zarar görenin yerleşim yerindeki mahkemede açtığı gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
6100 sayılı HMK’nın genel yetkiyi düzenleyen 6. maddesinin birinci fıkrasına göre; “Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir”. Aynı Kanunun 7. maddesinde “Davalı birden fazla ise dava, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Ancak, dava sebebine göre kanunda, davalıların tamamı hakkında ortak yetkiyi taşıyan bir mahkeme belirtilmişse, davaya o yer mahkemesinde bakılır.” hükmü, 16. maddesinde de “Haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.” hükmü düzenlenmiştir
HMK’da kesin yetki halleri açıkça sayılmış olup haksız fiile ilişkin davalardaki yetki, kesin yetki olmayıp bir seçimlik yetkidir.
Bir davada, birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa, davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, o zaman seçme hakkı davalılara geçer.
Somut olayda, davacının yerleşim yeri Gaziosmanpaşa’dır. Davacı, HMK’nın 16. maddesi gereğince zarar görenin yerleşim yeri olan Gaziosmanpaşa Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarak seçimlik hakkını kullandığına göre, uyuşmazlığın Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 05.11.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.