Yargıtay Kararı 20. Hukuk Dairesi 2015/2292 E. 2015/12800 K. 17.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/2292
KARAR NO : 2015/12800
KARAR TARİHİ : 17.12.2015

MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi

Küçük hakkında vesayet hukukuna ilişkin olarak açılan davada … Sulh Hukuk ve … Aile Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Sulh Hukuk Mahkemesince, küçüğün babasının sağ olduğu ve velayet düzenlenebilecekken vasi atanmasına yer olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Aile Mahkemesi tarafından ise, küçüğün babası adına çıkartılan tebligata rağmen babanın duruşmaya katılmadığı, baba tarafından çocuğun sahiplenildiği yönünde her hangi bir delilin bulunmadığı, baba tarafından açılan her hangi bir velayet davasının da bulunmadığı, bu durumda babanın velayeti talep ettiğinin kabulünün hukuken mümkün olmadığı ve küçüğe vasi atanmasının gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Dava, evlilik dışı doğan küçüğün annesinin de yaşının küçük olması nedeniyle küçüğe Türk Medenî Kanununun 337. maddesi uyarınca vasi tayin edilmesi istemine ilişkindir.
TMK’nın 337/2. maddesinde “ananın, küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayetin kendisinden alınmış olması durumunda hâkimin çocuğun menfaatine göre vasi atayacağı veya velayeti babaya tevdii edeceği” öngörülmüştür.
Somut olayda öncelikle tartışılarak değerlendirilecek konu velayetin babaya tevdi edilip edilmeyeceğine yönelik olacaktır.
Velayetin tevdii hususu aile mahkemesinin görev alanı içerisinde bulunduğundan öncelikle bu husus aile mahkemesince değerlendirilecek, küçüğün babasının velayeti altına konulması mahkemece uygun görülürse aile mahkemesince bu konuda karar verilecek aksi halde TMK’nın 337. maddesi gereğince küçüğe vasi tayin edilmek üzere dosya sulh hukuk mahkemesine gönderilecektir.
Buna göre aile mahkemesince velayetin küçüğü tanıyan babaya verilip verilmeyeceği konusunda olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerektiğinden uyuşmazlığın aile mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 17/12/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.