YARGITAY KARARI
DAİRE : 20. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/14668
KARAR NO : 2015/12744
KARAR TARİHİ : 17.12.2015
MAHKEMESİ : …Asliye Hukuk Mahkemesi
Satışa izin istemine ilişkin davada … Sulh Hukuk ve … Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, kısıtlının sahibi olduğu … ili, … ilçesi, … mahallesi 281 ada 36 parsel sayılı taşınmazın pazarlıkla satışına izin verilmesi istemine ilişkindir.
Sulh Hukuk Mahkemesince, taşınmazın pazarlık usulü ile satışına izin verme görevinin denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine ait olduğu belirtilerek görevsizlik kararı verilmiştir.
Asliye Hukuk Mahkemesi ise, öncelikle vesayet makamının satışın gerekli olup olmadığı konusunda bir karar vermesi gerektiğini bildirerek görevsizlik kararı vermiştir.
Dosya kapsamından, … Beyhan’ın … Sulh Hukuk Mahkemesinin, 07.10.2011 tarih ve 2011/146 Esas – 2011/194 Karar sayılı kararı ile kısıtlandığı ve eşi …’ın vasi olarak atandığı anlaşılmaktadır.
4721 sayılı TMK’nın 444. maddesinde “Taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hallerde mümkündür. Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu halde açık artırma ile yapılır ve ilgili vesayet makamının onamasıyla tamam olur, onamaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak on gün içinde verilmesi gerekir. Ancak, denetim makamı, istisnai olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını gözönüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.” hükmüne yer verilmiştir.
TMK’nın 462. maddesinde ise, taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde herhangi bir aynî hak kurulmasının vesayet makamının iznine bağlı olduğu düzenlenmiştir.
Dosya kapsamına göre, kısıtlının sahibi olduğu taşınmazın pazarlıkla satışı konusunda izin verilmesi vasi tarafından vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesinden talep edilmiş, ancak ilgili vesayet makamı taşınmazın satışının gerekli ve uygun olup olmadığı konusunda bir karar vermeden dosyayı görevsizlik kararı vererek denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine göndermiştir. Her ne kadar, taşınmazın pazarlıkla satışı konusunda denetim makamı görevli kılınmış ise de, öncelikle vesayet makamının satışın gerekli olup olmadığı konusunda inceleme yaparak satışa izin vermesi gerekmektedir. Satışın gerçekleşmesinden sonra işlemin denetim makamınca onanması gerekir. Bu durumda, satışa izin işleminin Sulh Hukuk Mahkemesince gerçekleştirilmesi yasanın amir hükmüdür. Bu nedenle, uyuşmazlığın … Sulh Hukuk Mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince … Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 17/12/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.